Delegacija SE: Neefikasan nadzor nad medijima tokom kampanje

Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila je danas povodom predsedničkih izbora u Srbiji da je "nadzor nad medijima tokom kampanje, uključujući elektronske medije, bio neefikasan".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope

"Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici delegacije PS SE ukazali su na dosad neviđeno nejednaku medijsku pokrivenost izborne kampanje u korist kandidata vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak medijski pristup svim predsedničkim kandidatima", navodi se u saopštenju iz Strazbura.

Delegacija PS SE posetila je ograničen broj biračkih mesta u Beogradu i okolnim mestima, kao i Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu.

Delegacija je ocenila da je "izborni dan bio je miran i dobro organizovan" i da su glasači mogli slobodno da glasaju, iako je bilo "nekih proceduralnih nedostataka".

Delegaciju PS SE predvodila je norveška poslanica Ingebjerg Godskesen.

"Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici naveli su zabrinutost zbog nesrazmernog sistema finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja", navodi se u saopštenju dvanaestočlane delegacije koja se i uoči izbora sastala s predstavnicima Republičke izborne komisije, vodećim kandidatima i predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

Izvor: Beta