Foto finiš za predsedničku kandidaturu

Rok za podnošenje predsedničke kandidature istekao je u ponoć, a dosad je Republička izborna komisija potvrdila sedam kandidatura - Aleksandra Vučića, Saše Jankovića, Vojislava Šešelja, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Saše Radulovića i Aleksandra Popovića.

Poslednjeg dana potpise su RIK-u predali i Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Njihove kandidature još nisu potvrđene.

Pre dva dana, lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović je predao Republičkoj izbornoj komisiji oko 10.500 potpisa građana. Kako nije imao dovoljno pravno valjanih potpisa podrške, RIK je Paroviću naložio da tom telu dostavi do 13. marta posle podne još najmanje 154 potpisa.

Napetost u javnosti izazvala je kandidatura Luke Maksimovića - Ljubiše Preletačevića Belog - zbog koje Republička izborna komisija razmatra, prema rečima sagovornika Insajdera iz RIK-a - je li starije jaje ili kokoš. On je kandidaturu predao sinoć uz trubače, ali je RIK njenu validnost dovela u pitanje zbog problema s potpisima. Kako je za Insajder.net rekao jedan od članova RIK-a, problem je to što na formularima nije napisan "Grupa građana" uz "Beli - Samo jako". To je dozvoljeno po zakonu, ali ne i po uputstvu RIK-a.

Među kandidatima neće biti...

Nekoliko je osoba prethodnih dana slovilo za potencijalne kandidate i čak su, kao takvi, dobijali vreme i na javnom servisu.

Kandidature su najavila i dva državljanina Srbije iz SAD. Danijela Sremac, koja se predstavila kao članica Republikanske partije novog američkog predsednika Donalda Trampa i koju je podržala Zelena stranka Srbije.

Vladimir Rajčić drugi je državljanin Srbije iz SAD koji je najavio kandidaturu, ali je poslednjeg dana za predaju kandidature saopštio da se povlači iz trke jer je to, kako je saopštio, u ovakvim uslovima i bez stranačke podške nemoguće.

Od predsedničke andidature je odustao i predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić, saopštivši da stranka na čijem je čelu ne može da izdrži predizbornu trku u postojećim uslovima. I Janjić i Rajčić se nisu izjasnili o eventualnoj podršci bilo kom kandidatu, ali su oba su pozvala grasače da izađu na izbore.

Nedavno je vanparlamentarna Republikanska stranka najavila da će se njen predsednik Nikola Sandulović kandidovati na predsedničkim izborima u Srbiji. Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS-a i estradni menadžer Saša Mirković i bivši funkcioner Treće Srbije, desničar Angrej Fajgelj.

Redosled na glasačkom listiću

Za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima redosled kandidata na izbornom listiću određuje redosled prijava, redosled na kandidata glasačkom listiću biće određen javnim žrebom 17. marta. Žreb se obavlja tako što se iz providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list s imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja se izvači list na kom je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Kugle, koje će biti neprovodne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike i biće ih dva puta više od broja kandidata za predsednika Srbije.

Žreb će biti sproveden na sednici RIK-a, na kojoj pravo prisustva ima jedan predstavnik svakog predlagača kandidata. Žreb je javan i prenosiće se na javnom servisu.

Izbori za predsednika Srbije biće održani 2. aprila.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.