Korać: Uplašeni ljudi ne izlaze na glasanje

Neke od ključnih poruka predsedničkih kandidata Aleksandra Vučića, Saše Jankovića i Vuka Jeremića mogle bi da kod birača izazovu strah, prizovu sećanja na rat, prazne rafove ili zaplaše novim apokaliptičnim scenarijima.

Žarko Korać

Strah su, kao dominantnu emociju, uveli Vučić, Nikolić i SNS, kaže za Insajder.net psiholog i narodni poslanik Žarko Korać.

„Bilo je upotrebe straha i ranije, ali nikada u ovolikoj meri. Kada su 2012. osvojili vlast, Tomislav Nikolić kao predsednik i Alekandar Vučić kao prvi potpredsednik vlade, a potom i premijer, konstatno su govorili da neko hoće da ih ubije, da ih prisluškuju, da postoje zavere protiv njih, ali uvek su dodavali da se oni ne plaše“, podseća Korać.

On konstatuje da je reč o shvatanju političke utakmice u kojoj nemate protivnike, već neprijatelje koji vam u bukvalnom smislu žele smrt.

„Naš politički život je postao nepodnošljiv. Liči na gladijatorsku arenu iz koje samo jedan izlazi živ. To je negacija demokratskog političkog života i podseća na neke od najgorih tiranija u XX veku. Na žalost, opozicioni kandidati se tome prilagođavaju, delimično i zato što trojica vodećih u opoziciji nemaju nikakvo političko iskustvo“, ocenjuje Korać.

On zaključuje da strah ne motiviše ljude da izađu da glasaju, već ih uvodi u apstinenciju jer se, u strahom zatrovanoj atmosferi, građanke i građani boje da donose odluke, a glasanje je odluka. „Nisam odlučio, nemoj da me napadaš“, objašnjava Žarko Korać psihološki mehanizam delovanja poruka preplavljenih pretnjama da će se nešto loše dogoditi.

Zato su naša pitanja, na koje bismo voleli da dobijemo vaše komentare i odgovore - da li je upotreba straha etička, ako etiku uopšte možemo da dovedemo u vezu s politikom, da li strah podiže izlaznost, da li uopšte razmišljate u kategorijama straha i hrabrosti kada je reč o izborima i posledicama tih izbora.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.