Loša atmosfera - ponovo “razlog” za izbore

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bolje imati nove parlamentarne izbore nego lošu atmosferu u društvu. Ukoliko do novih izbora zaista i dođe, biće to četvrti izbori za manje od pet godina. U tom periodu na vlasti su iste političke partije sa stabilnom većinom u parlamentu. 

Aleksandar Vučić

Odgovarajući na pitanje da li će biti kandidat na predstojećim predsednilčkim izborima Aleksandar Vučić sada se nije jasno odredio navodeći da neće o tome da govori pre kraja januara ili početka februara. Do sada je, međutim, nekoliko puta ponavljao da ga fotelja predsednika ne interesuje. Zanimljivo je da istraživanja javnog mnjenja koja su ove nedelja objavljena pokazuju da bi samo on mogao da pobedi u prvom krugu.

“Veliki favoriti "Šešelj, Jeremić, Janković", imaju neki od njih velika sredstva, ne znam odakle, ali oni uživaju ogromnu podršku javnosti, rekao bih nezasluženo, rekao je Vučić i dodao da će u nekom trenutku doneti odluku i predložiti kandidata da se sa njima bori.

Vučič je naveo i da će se krajem januara ili u februaru znati da li će sa predsedničkim biti i opštih izbora. Prema njegovim rečima, bolje je imati izbore ako nije dobra atmosfera u društvu.

Novi izbori odlažu reforme

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je danas da nagovešteni parlamentarni izbori mogu da povećaju deficit državog budžeta. On je ocenio da izbori odlažu reforme u državnim i javnim preduzećima a da na kraju država preuzima njihove dugove.

"Vlade pomeraju reforme u javim preduzećima za vreme kada prođu izbori jer su politički izazovne", kazao je Petrović.

On podseća da je stari dug javnih i državnih preduzeća oko 40 milijardi dinara.

Novi trošak države mogao bi imati bi ozbiljne poledice na rast rashoda u budžetu, odnosno deficita.

"Ako ne možete da radite, ako nije dobra atmosfera, uvek je bolje ići na izbore", kazao je Vučić.

Upitan da li će vanredni parlamentarni izbori ugroziti ekonomsku stabilnost Srbije, on je rekao da se nada da se to neće desiti.

"Nećemo ugroziti stabilnost Srbije... Neću dozvoliti da budu ugrožni interesi zemlje", naveo je premijer.

Stabilna većina, a izbori svake godine

Aktuelna Vlada na čijem je čelu Aleksandar Vučić formirana je pre manje od četiri meseca. Prethodna Vlada na čijem je čelu takođe bio Aleksandar Vučić trajala je nepune dve godine a prethodni izbori su raspisani na predlog premijera u kojem se navodilo da nastavak reformi iziskuje najvišu političku podršku građana.

Iz istog razloga prethodno je raspuštena Vlada na čijem je čelu bio Ivica Dačić, i danas koalicioni partner Aleksandra Vučića.

Vlada Ivice Dačića koja je imala podršku 141 poslanika, prvo je rekonstruisana a potom i raspuštena  nakon nepune dve godine rada. Isto toliko potrajala je i prva Vlada premijera Vučića čija je partija na izborima 2014. osvojila apsolutnu većinu, a u koaliciji sa SPS-om mogla je u Skupštini da računa na 202 od ukupno 250 poslanika. 

U aktuelnom sazivu Skupštine, poslanici koalicije oko SNS-a i poslanici SPS-a imaju 160 mandata.

Dakle ,sve tri Vlade su imale skupštinsku većinu kao i zakonom propisan mandat od četiri godine za sprovođenje svoje politike.

Sledeće godine biće održani i redovni izbori za Skupštini grada Beograda. Na ovogodišnjim lokalnim izborima koalicija oko SNS-a je u nekim od centralnih gradskih opština osigurala tek tesnu većinu. 

I pored toga, premijer je danas ukazao na mogućnost raspisivanja novih parlamentarnih izbora i naveo da je to bolje u situaciji “ako ne možete da radite, ako nije dobra atmosfera”.

Šta bi tačno značila loša atmosfera i zbog čega Vlada ne bi mogla da radi, nije jasno. Činjenica je da se zakoni u skupštini donose bez ikakvih problema i da najavljeni Vladini projekti nikako ne mogu biti ugroženi, jer u skupštini ima ukupno 83 poslanika opozicije koji ne mogu da zaustave ni jednu odluku.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.