Na jednom biračkom mestu više listića u kutiji od broja upisanih birača

Republička izborna komisija će konačne rezultate izbora za predsednika Srbije objaviti posle ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mestima. Konačni rezultati moraju biti objavljeni 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

RIK

Republička izborna komisija je tokom prepodnevnog dela sednice odlučila da se ponište izbori za predsednika Srbije na šest biračkih mesta.

Izbori će biti ponovljeni na jednom biračkom mestu u Kraljevu, gde je utvrđen veći broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji od broja birača koji su upisani u birački spisak. Na biračkim mestima u Pančevu i Vršcu utvrđeno je da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali. Izbori će biti ponovljeni i u Vrbasu jer je jedan glasač ubacio dva glasačka listića u kutiju, kao i u Topoli, jer je predsednik biračkog odbora dopisao u izvod iz biračkog spiska "najmanje jednog birača". Glasaće se ponovo i na jednom biračkom mestu u opštini Zvezdara jer je u zapisnik o primopredaji uneto da je primljeno 100 glasačkih listića manje nego što je broj birača u Izvodu iz biračkog spiska.

Na tim biračkim mestima glasanje će biti ponovljeno 11. aprila.

RIK je juče doneo odluku da se izbori ponove na dva biračka mesta - na jednom u Zrenjaninu i na jednom u Bačkoj Palanci. 

Prema rezultatima na osnovu 97,42 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić je izabran za predsednika s 55,02 odsto glasova izašlih birača, odnosno za njega je glasao 1.953.481 građanin.

Mandat predsednika Tomislava Nikolića ističe 31. maja. Mandat novom predsedniku Republike počinje da teče po polaganju zakletve pred Skupštinom Srbije, što će po najavama predsednice Parlamenta Maje Gojković biti obavljeno 31. maja.

Zakletva koju predsednik polaže pred Parlamentom glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

Predsednik se bira na pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su trajali prvi i drugi mandat.

U Ustavu Srbije je navedeno da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije.

Predsednika Srbije predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Predlaže Skupštini Srbije nosioce funkcija, u skladu s Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, a uživa imunitet kao narodni poslanik.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.