Neizvesno kako će se glasati na Kosovu

Građani Kosova i dalje ne znaju kako će glasati na predstojećim predsedničkim izborima. Kako je u Republičkoj izbornoj komisiji rečeno za Insajder.net, ovo pitanje još nije regulisano.  

Juna 2016. Ustavni sud proglasio je utvrđivanje rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji 2014. protivzakonitim.

Prema tumačenju USS-a, problematično je bilo uputstvo RIK-a u kom se materijal sa biračkih mesta umesto na Kosovu prebacuje i broji u Raškoj i Vranju.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014.

Međutim, USS je odluku doneo tek juna 2016, te, kako je ranije rečeno Insajderu, nije mogla da ima pravno dejstvo na izbore koji su do tada održavani.

RIK je na sinoćnoj sednici doneo Uputstvo za sprovođenje izbora za predsednika Republike i Odluku o obrascima za podnošenje predloga kandidata za predsednika Republike.

Članovi RIK-a usvojili su i Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za predsednika Srbije, kojim je predviđeno da se podnošenje predloga predsedničkih kandidata mora obaviti najkasnije 12. marta u 24.00.

Kako je navedeno na sajtu RIK-a, donete su i prateće finansijske odluke neophodne za sprovođenje izbora.

Međutim, odluka o tome kako će građani na Kosovu iskoristiti svoja ustavna prava na predstojećim izborima, po svemu sudeći, još nije doneta.

M.M.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.