Neizvestan model brojanja glasova sa Kosova

Član Republičke izborne komisije u ime DJB Ivan Ninić za Insajder.net kaže da još nije jasno da li će glasovi građana s Kosova biti brojani van mesta gde su održani izvori, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Izbori

Ninić je rekao da na predsedničkim izborima neće biti logističke podrške OEBS-a koji je do sada obezbeđivao i transportovao glasačke listiće do administrativne linije.

Podsećamo, juna 2016. Ustavni sud proglasio je utvrđivanje rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji 2014. protivzakonitim. Prema tumačenju USS-a, problematično je bilo uputstvo RIK-a u kom se materijal sa biračkih mesta umesto na Kosovu prebacuje i broji u Raškoj i Vranju.

Prema Ninićevim rečima, RIK će sprovesti izbore na Kosovu uz pomoć Kancelarije za KiM.

„Tehničke pojedinosti oko konačnog broja biračkih mesta kao i da li će glasački listići biti transportovani i brojani van Kosova zavise od bezbednosne procene. Bezbednosnu procenu donosi Savet za nacionalnu bezbednost, a na osnovu zaključka ovog tela kancelarija za KiM će podneti izveštaj RIK-u koji će doneti konačnu odluku“, izjavio je Ninić u ponedeljak.

On je dodao da broj biračkih mesta na Kosovu, kojih će prema trenutnom planu biti 90, može biti izmenjen naknadno ukoliko se proceni da bezbednosna situacija nije dobra. Odluku o broju biračkih mesta na KiM doneo je RIK a na osnovu obaveštenja Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014.

M. P.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.