NVO: Izborno pravo građana ugroženo; Predsednik RIK-a negira

Više od 20 organizacija civilnog društva ocenilo je danas da je u Srbiji ozbiljno ugrožen demokratski izborni proces i da je neophodno što aktivnije delovanje domaćih i međunarodnih organizacija kako bi se zaštitili slobodni i demokratski izbori. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević odbacio je u saopštenju navode nevladinih organizacija o izbornim nepravilnostima.

Foto: Srđan Ilić

U zajedničkom saopštenju 24 nevladine organizacije apelovale su na građane i druge organizacije civilnog društva da se uključe u kontrolu celog izbornog procesa i sprečavanje nepravilnosti i ukazivanje na njih, a međunarodne organizacije pozvale da mnogo aktivnije budu uključene u monitoring izbornog procesa u Srbiji.

NVO su apelovale i na izborne štabove i političke stranke da se problemu regularnosti izbora u potpunosti posvete i da ustanove efikasne mehanizme za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, veliku bojazan predstavlja činjenica da bi, prema rečima pravnih eksperata, izborno pravo građana mogla da ugrozi i Republička izborna komisija.

"RIK je, naime, uspostavio novi, veoma sporan, mehanizam utvrđivanja izbornih rezultata, proširujući svoja ovlašćenja, među kojima je i prepravljanje javnih isprava, što predstavlja ozbiljno krivično delo", piše u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da vladajuća koalicija u RIK-u ima većinu, protivno zakonu, koji predviđa da nijedna stranka niti koalicija ne sme da ima natpolovičnu većinu u sastavu organa za sprovođenje izbora.

Nevladine organizacije pozvale su Ustavni sud da blagovremeno reaguje na pokušaje državnih organa da donošenjem podzakonskih akata o izbornom procesu koji su u suprotnosti s izbornim zakonima narušavaju zakonitost i regularnost izbora.

"Iskustvo na nekoliko prethodnih izbora, kada je dolazilo do sistematskog kršenja izbornih pravila, uključujući zastrašivanja i ucenjivanja, pa čak i fizičko nasilje, ukazuje na to da bi i na biračkim mestima moglo doći do ozbiljnih nepravilnosti koje mogu ugroziti regularnost izbora", navele su NVO.

One su dodale da postoje i brojne birokratske prepreke za glasanje građana koji žive u inostranstvu, kao i neadekvatni mehanizmi za zaštitu regularnosti tog glasanja.

U saopštenju se ukazuje i da su slobodni i fer izbori od 2012. do danas sve više ugroženi i zbog katastrofalne medijske scene u Srbiji i da sva istraživanja pokazuju da ogromna većina medija apsolutno favorizuje kandidata vladajuće koalicije, a s druge strane vodi kontinuiranu kampanju protiv njegovih suparnika, kao i da neki mediji ne krše samo Etički kodeks novinarstva, nego i zakone.

Potpisnici apela su Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Yucom, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, NUNS, NDNV, Inicijativa mladih za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za regionalizam, Forum ZfD, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Novosadski humanitarni centar, Sandžački odbor za ljudska prava, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije Nova Naša reč, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju, Akademska inicijativa Forum 10, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Kulturanova i SOS ženski centar Novi Sad.

Dimitrijević: Ceo rad RIK-a usmeren isključivo na zakonito sprovođenje izbora

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević odbacio je navode organizacija civilnog društva o ugrožavanju izbornog prava građana na predstojećim izborima. 

"Želim još jednom da istaknem da izborna prava građana nisu i neće biti ugrožena i da je ceo rad RIK-a usmeren isključivo na zakonito sprovođenje izbora", naveo je Dimitrijević u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naglasio i da je ceo rad RIK-a usmeren ka "obezbeđenju pouzdanja javnosti i svih učesnika na izborima u tok i rezultate izbora".

Dimitrijević je odbacio i ponovljene tvrdnje "o nezakonitom sastavu RIK-a", istakavši da je stalni sastav RIK-a obrazovan u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

"Podsećam da je o našem sastavu nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora postignuta saglasnost svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini", naveo je on.

Prema njegovim rečima, tada se, uz poštovanje zakona, vodilo računa o tome da nijedna poslanička grupa nema više od polovine članova komisije.

"Kasnije stvaranje koalicija radi formiranja vlasti ili učešća na budućim izborima ne mogu uticati na sastav izborne komisije", istakao je Dimitrijević.

Predsednik RIK-a je ocenio kao neosnovane tvrdnje da je "uspostavljen sporni mehanizam načina utvrđivanja izbornih rezultata" uz proširenje ovlašćenja RIK-a.

"Odredbe Uputstva za sprovođenje izbora o statističkoj obradi rezultata iz zapisnika o radu biračkih odbora usmerene su isključivo ka otklanjanju očiglednih omaški u rezultatima glasanja koje je birački odbor uneo u zapisnik o radu, bez zadiranja u brojeve glasova koje budu dobili kandidati", naveo je on.

Dimitrijević je ukazao da je unošenje ovakvog rešenja jednoglasno izglasano na sednici RIK-a, "u kom su zastupljene sve poslaničke grupe u Narodnoj skupštini".

"Ovakvo rešenje ide u susret i primedbama OEBSa da verifikovanje podataka iz zapisnika o radu biračkih odbora treba sprovoditi na unapred uređen način", dodao je on.

Dimitrijeviće je odbacio i navode da postoje brojne birokratsko-proceduralne prepreke za ostvarenje izbornog prava građana koji žive u inostranstvu, rekavši da se glasanje u inostranstvu sprovodi prema zakonskim pravilima uspostavljenim još 2004.

Dimitrijević je kao "krajnje tendenciozne" ocenio navode da se "na bazi iskustava sa ranijih izbora mogu očekivati brojne nepravilnosti i tokom glasanja na predstojećim izborima".

"Smatram da su takvi navodi krajnje tendenciozni, pri čemu se unapred insinuiranjem mogućih nepravilnosti stvara negativna atmosfera u celom društvu", dodao je predsednik RIK-a.

On je ukazao da se o pravilnosti glasanja na biračkom mestu staraju birački odbori u kojima, kako je naveo, opozicione parlamentarne grupe i opozicioni kandidati za predsednika imaju više predstavnika nego kandidat vladajuće koalicije.

Izvor: Beta

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.