Parlament Slovačke će raspravljati o pritiscima SNS-a u Kovačici

Potpredsednik slovačke vladajuće stranke Dušan Čaplovič najavio je danas da će parlament Slovačke raspravljati o političkim pritiscima Srpske napredne stranke na slovačku nacionalnu manjinu u opštini Kovačica.

Parlament Slovačke

Portal Južnobanatske vesti preneo je da je reč o političkim pritiscima vladajućeg SNS-a na pripadnike slovačke nacionalne manjine da se učlane u tu stranku ili da budu njeni simpatizeri.

Čaplovič je u postu na društvenoj mreži Fejsbuk naveo zabrinutost za položaj Slovaka u Vojvodini i u opštini Kovačica i dodao da će Parlament razmatrati i zahtev da ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak reši taj problem s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

O problemima u opštini Kovačica govorili su pojedinci, organizacije i stranke, a mediji su u više navrata preneli izjave ljudi koje je ucenjivao lokalni odbor SNS-a, kao i o problemima s pritiscima na lokalnu televiziju RTV OK.

Na sajtu Južnobanatske vesti objavljen je i snimak na kom predstavnici opštine Kovačica iz SNS-a nazivaju slovačke ambasadore "lopovima", a ministra spoljnih poslova Slovačke "pedofilom".

Čaplovič je počasni građanin Kovačice, bio je ministar za obrazovanje i potpredsednik Vlade Slovačke, a trenutno je narodni poslanik u slovačkom parlamentu.

On nije precizirao kada će se ta tema naći pred slovačkim poslanicima.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.