Rakić Vodinelić: RIK radi u nezakonitom sastavu i dovodi u pitanje legitimitet izbora

Predstavnica grupe građana Za Srbiju bez straha Vesna Rakić Vodinelić ocenila je danas da odbijanje Republičke izborne komisije da Skupština Srbije uskladi sastav RIK-a sa zakonom izaziva sumnju da postoje namere da izbori budu neregularni.

Vesna Rakić Vodinelić

"Više je nego očigledno da se ovde radi o teškom ogrešenju o zakon, koje bi moglo voditi raspuštanju RIK-a i dovesti u pitanje legimitiet izbora", navela je Rakić Vodinelić, a preneo izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Prema njenim rečima, sama činjenica da RIK radi u nezakonitom sastavu "izaziva sumnju da postoje namere da izborni proces ne bude regularan".

"Zbog toga će grupa građana Za Srbiju bez straha upotrebiti sva pravna sredstva predviđena u ovakvim situacijama", rekla je Rakić Vodinelić, navodi se u saopštenju.

RIK je prethodno danas odbio zahtev predstavnica grupe građana Za Srbiju bez straha Vesne Rakić Vodinelić i Ljiljane Benać Šantić da Skupština Srbije uskladi sa zakonom sastav RIK-a.

Na osnovu zakona, nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine predstavnika u stalnom sastavu bilo kog tela za sprovođenje izbora, pa tako ni u RIK-u, dodaje se u saopštenju.

Od 17 članova stalnog sastava RIK-a, njih 12 su predstavnici koalicije koja je kandidovala Aleksandra Vučića, čime je prevaziđena čak i dvotrećinska većina, ukazala je ranije Rakić Vodinelić.

Članovi RIK-a su većinom glasova odbili predlog da se to pitanje uvrsti u dnevni red, pa je ono razmatrano pod tačkom "razno".

Predsednik RIK-a je odbio da stavi na glasanje ovaj predlog pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tačkom "razno", dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.