REM naložio prekid emitovanja Vučićevog spota; SNS: Skandalozna odluka

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na osnovu reakcija jednog broja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije naložio obustavljanje emitovanja spota predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića u kom se u nekoliko navrata čuje uzvikivanje „Vučiću, pederu“.

„Pružaocima medijskih usluga se nalaže da u roku od 24 sata obustave emitovanje navedenog spota, a svako dalje emitovanje predstavlja osnov za izricanje mera u skladu sa ZEM“, navodi se u saopštenju REM-a.

Prema tumačenju Saveta REM-a, ovakvim sadržajem je povređena odredba čl. 6, stav 3. Zakona o oglašavanju, u kom se precizira da  „oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim“, bez obzira na to što je u konkretnom slučaju, u spotu predsedničkog kandidata, skandiranje individualizovano.

U predizbornom spotu Aleksandra Vučića u trajanju od minut i 30 sekundi, na samom kraju sa televizijskog ekrana u kafiću, u kom se radnja spota odigrava, u šest navrata čuje se uzvikivanje sa stadiona: „Vučiću, pederu!“

SNS: Skandalozna odluka

Srpska napredna stranka je ocenila danas skandaloznom odluku REM-a da zabrani emitovanja predizbornog spota, ali je najavila da će je poštovati.

"Smatramo da je ta odluka skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sede oni koji podržavaju bivši dosovski režim po svaku cenu. Isto tako kao i danas, zabranili su spot Srpske napredne stranke 2012", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, "očigledno je da postoji pravilo" među članovima REM-a da se zabrane svi spotovi SNS-a koji, po oceni te stranke, jedini nisu prljavi i negativni, a da pritom one koji su deo prljave kampanje, neće ni da pogledaju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.