RIK: Hakovani mejlovi, odlučivanje bez materijala, izlazak opozicije

Republička izborna komisija je sinoć donela rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu za sprovođenje izbora.

Sednica RIK

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da to rešenje obuhvata oko 100.000 ljudi na 8.396 biračkih mesta.

Predstavnica predsedničkog kandidata Saše Jankovića u RIK-u Vesna Rakić Vodinelić rekla je da se o toj tački, koja je bila prva na dnevnom redu sednice, ne može odlučivati jer nije podeljen materijal.

"Kako ćemo odlučivati na osnovu ničega? Kako da odlučujemo bez jedne jedine činjenice?", rekla je Rakić Vodinelić, na šta je Dimitrijević odgovirio da je materijal preobiman i da svi imaju svoje predstavnike u RIK koji su mogli da prate taj proces.

RIK je formirao i radna tela za Kosovski upravni okrug, Kosovsko-mitrovički, Pećki, Prizrenski i Kosovsko-pomoravski.

Ta radna tela obavljaju poslove u skladu s Uputstvom za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Opozicija je negodovala jer je dobila dve verzije odluke o obrazovanju Radnih tela na Kosovu i Metohiji. Na jednoj verziji je bilo po 10 članova tela, a na drugoj po 11.

Dimitrijević je rekao da je ranije u toku dana hakovana imejl adresa RIK-a, da je došlo do problema i da se glasa o rešenju s 11 članova.

Posle 15 minuta duge pauze članovima RIK-a je podeljen predlog s po 11 članova radnih tela.

Predstavnik DJB Ivan Ninić rekao je da u jednom predlogu nedostaju predstavnici predsedničkog kandidata Miroslava Parovića i da je pitanje da li je bilo malverzacija.

Dimitrijević je rekao da je mejl s prijavom Parovićevih predstavnika došao pred sednicu, a da je mejl ranije u toku dana bio hakovan.

Opozicija je napustila sednicu RIK-a, sem članova SRS-a i LSV-a.

RIK je izglasao i rešenje o obrazloženju sastava biračkih odbora na Kosovu i Metohiji i pored tvrdnje opozicije tokom rasprave o toj tački da Uputstvo o sprovođenju izbora na Kosovu i Metohiji nije po Ustavu.

Doneta je odluka i o izmenama tri člana u opštinama Inđija, Mladenovac i Rekovac. Jelena Jojić iz SNS-a zamenjena je Srđanom Lemaićem, a članovi SRS-a Aleksandar Đorđević i Milan Milutinović Slađanom Ilić i Jovicom Stojkovićem.

Poslanici su polemisali o tome da li su zamene članova po pravilima, ali je i ta odluka usvojena.

RIK je doneo rešenje da se posmatračima pridružuju ambasade Francuske, Austrije, Švedske, Holandije i Rumunije, Delegacije EU i Interparlamentarne Skupštine Zajednice nezavisnih država.

Do sada je bilo 17 stranih posmatrača i četiri domaća.

Članovi RIK-a su po usvajanju tačaka iz dnevnog reda nastavili polemiku na sednici koja je trajala do posle ponoći.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.