RIK odbio kandidaturu Predraga Vučetića, nije priložio nijedan validan potpis

Republička izborna komisija odbila je večeras da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na izborima za predsednika Srbije.

Predrag Vučetić

Vučetića je predložila Grupa građana Bela lađa - Kapetan Vuč@ić. Kako se navodi u obrazloženju, on nije priložio nijedan validan potpis, odnosno izjavu podrške birača.

Prigovor RIK-u na ovo rešenje može da se podnese u naredna 24 sata.

Ta grupa građana i Vučetić podneli su krivične prijave Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu 8. marta i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu 10. marta zbog "sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja" i "povrede prava kandidovanja".

Oni smatraju da je on bio onemogućen da overi prikupljene potpise birača i time "postavljen u diskriminisan i neravnopravan položaj u odnosu na ostale kandidate, a birači sprečeni u ostvarivanju prava da biraju".

RIK je 13. marta Grupi građana Bela lađa - Kapetan [email protected], dao rok od 48 sati da ispravi nedostatak i podnese pravno validne potpise birača.

Za predstojećče izbore RIK je proglasio 11 kandidata: kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kandidata grupe građana Za Srbiju bez straha Sašu Jankovića, kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kandidata grupe gradjana Moramo bolje Vuka Jeremića, kandidata Dveri Boška Obradovića, kandidata pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića, kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića, predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića u ime Grupe građana Za zdravu Srbiju, Miroslava Parovića ispred Narodnog slobodarskog pokreta, Nenada Čanka ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine i Luku Maksimovića, zvanog Ljubiša Preletačević Beli, kog je predložila grupa građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli - Samo jako.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.