RIK: Uhapšen koordinator radnog tela RIK-a u Lazarevcu

Načelnik Opštinske uprave u Lazarevcu i koordinator radnog tela Republičke izborne komisije Mihajlo Gajić uhapšen je jer je pravio incidente tokom primopredaje izbornog materijala za predsedničke izbore u Srbiji, rečeno je danas na sednici RIK-a.

RIK

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da je dobio informacije o incidentu, da je policija uzela izjave od prisutnih i da je o svemu obavešteno Tužilaštvo.

On je kazao da će za koordinatora radnog tela biti izabran Gajićev zamenik.

Gajić, koji je koordinator Radnog tela RIK za tu beogradsku opštinu, prema tvrdnjama očevidaca, bio je u vidno alkoholisanom stanju, pa je uhapšen zbog nasilničkog ponašanja i uništavanja materijala za predsedničke izbore 2. aprila, rečeno je danas na sednici Republičke izbore komisije.

Incident se dogodio u sredu.

Predloženo je da načelnik Opštinske uprave u Lazarevcu, iz redova Srpske napredne stranke, bude razrešen dužnosti koordinatora radnog tela RIK-a, a da njegov zamenik Dragiša Živić bude imenovan za novog koordinatora radnog tela, prenose agencije.

Koordinatorka izborne komisije za Grad Beograd Darija Šain rekla je da o incidentu u Lazarevcu obaveštena pre dva dana i da je Gajić te večeri privođen dva puta i da je uništio dva glasačka listića.

U RIK-u očekuju zapisnik radnog tela iz te opštine da se vidi šta je bilo s glasačkim materijalom i koliko ga je uništeno i razbacano. Opozicija je želela da se u dnevni red uvrsti odlučivanje o podnošenju krivične prijave protiv Gajića, ali je taj predlog odbijen.

Predsednik RIK-a rekao je da pretpostavlja da će državni organi podneti krivičnu prijavu, a da to može učiniti i RIK kada bude dobio sve informacije o tom slučaju, odnosno kada bude urađen zapisnik šta je od materijala uništeno, zgužvano ili razbacano.

Darija Šain je obavestila RIK i o tome da je jedan od predsednika biračkih odbora u Lazarevcu, kod kog se nalazi izborni materijal, izvršio samoubistvo, pa je neophodno sagledati složenu situaciju u Lazarevcu kako bi se izborni dan u toj opštini sproveo regularno.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta bila je iznenađena pošto je prvi put danas na sednici čula za incident u Lazarevcu i upitala zašto o tome ranije nije bila obaveštena. Ona je predložila da se o eventualnom podnošenju krvične prijave raspravlja kada se dobiju svi podaci.

Na sednici su odbijeni prigovori Miroslave Milenović (Dosta je bilo) zbog nepravilnosti u postupku obrazovanja radnih tera RIK-a za upravne okruge na Kosovu i Metohiji i njeni prigovori na izmenjenu odluku o obrazovanju radnog tela RIK-a u opštinama Inđija i Rekovac.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.