Šta ako pogrešite prilikom glasanja na biračkom mestu

Ako neko pogreši prilikom glasanja, zakon dozvoljava docrtavanje ili precrtavanje, ali glasači rizikuju da glasački listić bude ocenjen kao nevažeći.

Izbori 2017. Foto: Srđan Ilić

"Ako napravite grešku, najsigurnije je da zaokružite onoga za koga biste glasali i da prectate sve ostale kandidate", objasio je Raša Nedeljkov iz posmatračke misije Građani na straži koja posmatra današnji tok glasanja.

Kada je reč o nevažećim listićima, oni se računaju u izlaznost, ali glas nije ubrojan.

Šta sve nije dozvoljeno

Na biračkim mestima nije dozvoljeno korišćenje foto-aparata. Takođe, neovlašćenim licima nije dozvoljeno da budu na biračkom mestu, već to mogu samo građani i članovi biračkih odbora. Nije dozvoljeno vođenje paralelnih evidencija, niti kampanja u krugu od 50 metara od biračkog mesta.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom. Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je glasao.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Građani upisani u birački spisak mogu da glasaju samo ako na biračko mesto ponesu važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

Prema obaveštenju koje je RIK ranije objavio, birači kojima je istekla lična karta moći će da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Glasanje traje od 7.00 do 20.00. Pravo glasa ima 6.724.949 birača, koji će moći da glasaju na 8.396 biračkih mesta. Od toga na Kosovu ima 90 biračkih mesta i 105.929 birača, a u inostranstvu će u 32 zemlje biti 53 biračka mesta na kojima će moći da glasa 11.590 birača.

Sve vesti pratite na Insajder lajv blogu

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.