Vučić: Kampanjom za predsednika ću se baviti u slobodno vreme, do tada ostajem premijer

Aleksandar Vučić, premijer i budući kandidat SNS-a za predsednika države, rekao je večeras da je odluka Predsedništva stranke da ga predloži za predsedničkog kandidata racionalna i motivisana time da se očuva stabilnost. Na premijerskoj funkciji ostaje do održavanja predsedničkih izbora.

Aleksandar Vučić

Vučić je naveo da su članovi Predsedništva mogli da glasaju i za Tomislava Nikolića.

"Ko bi glasao za mene glasao bi i za njega. On je najbolji mogući kandidat, ali ovo je procena zbog stabilnosti i tri, četiri odsto koji bi mogle da odluče", rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Vučić je odbio da odgovori na pitanje ko bi mogao da ga zameni na premijerskoj poziciji, ali je naveo da ne može da isključi mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih zbora.

On je rekao da je procenjeno da će ovako vladajuća koalicija „lakše da se suprotstavi onima koji su se ujedinili da bi Srbiju vratili unazad“.  Vučić je političkim protivnicima poručio i da se ne uzdaju u nejedinstvo u SNS-u.

„Pobedite pošteno. Evo, sad ste u naletu, trošite milione evra, a da vas niko ne pita odakle vam. Tajkuni i stranci plaćaju. Upravo zbog toga što su se tako ujedinili, naš je posao da pokušamo da sačuvamo Srbiju na dobrom putu“, rekao je Vučić i dodao da bi bilo dobro da nastavi da radi s Tomislavom Nikolićem.

„Mnogo volim Nikolića, mnogo volim svakoga, ali pravo da vam kažem najviše volim Srbiju“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će kampanju za predsednika voditi sa premijerske pozicije, Vučić je rekao da će nastaviti da radi svoj posao, koji voli da radi, a da će se kampanjom za predsednika baviti u slobodno vreme.

„Kampanjom ću se baviti u slobodno vreme ili ću možda uzeti, prvi put za pet gdina, pet dana odmora, za poslednjih 10 dana kampanje. Ja ne zloupotrebavam državne resurse, za razliku od njih, nisam ništa ukrao, svaku flašicu vode koju su popili moji gosti u Vladi sam sam platio“.

Negirao je da će sa mesta predsednika Srbije pokušavati da kontorliše Vladu, kako je to bilo u vreme kada su predsednik i premijer bili Boris Tadić i Mirko Cvetković. On je međutim rekao i sledeće: „Moje će biti da kontrolišem Vladu i da im obezbedim uslove da rade."

Siniša Mali će platiti političku cenu zbog Hercegovačke 

Na pitanje o odgovornosti gradonačelnika Beograda Siniše Malog za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u noći parlamentarnih izbora prošle godine, premijer je rekao da pozicija Siniše Malog "nije laka i nije dugororočno održiva". Ocenio je, međutim, da je on jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji glavnog grada. 

Vučić je naveo i da je dobijao pisma od supruge gradonačelnika Marije Mali, ali nije želeo da govori o sadržini tih pisama. U vezi s njenom tvrdnjom da joj je Siniša Mali rekao da je organizovao rušenje objekata u Hercegovačkoj, Vučić je rekao da može da razume novinare Krika koji su to objavili kako bi „podigli čitanost“, ali da ne razume one koji suprugu Siniše Malog zloupotrebljavaju u političkim obračunima.

Političku odgovornost će snositi oni na koje Tužilaštvo ukaže da su odgovorni, rekao je Vučić, i istakao da za to neće čekati presudu.

„Vrlo je teško da Siniša Mali još dugo bude na tom mestu. Dogodine su izbori, on neće biti kandidat za gradonačelnika stranke koju vodim, on će tako platiti političku cenu. Ja sam mu to i u lice rekao“, rekao je Vučić dodajući da neće reagovati pod pritiskom, pred hajkama i harangama, kada ga, kako je naveo, pojedine organizacije teraju da nekoga smenjuje.

„Oni su to uradili onako kako se ne radi. Političke posledice će trpeti onda kad Tužilaštvo ukaže na određene stvari“, rekao je Vučić.

Premijer je ponovo umanjio značaj celog slučaja, svodeći ga na rušenje „tri udžerice“ i tvrdeći da je jedini problem to što je rušeno tokom noći.

Opširnije o tome zašto je slučaj rušenja u Hercegovačkoj važan za ovu državu čitajte sutra ujutru na Insajder.net.


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.