Odgovori Aleksandra Vučića na pitanja Insajder.net-a

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

Kako je zakazan intervju s premijerom Srbije?

Piše: Irena Stevic

Nismo imali plan da odmah na početku tražimo intervju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Do ovog razgovora došlo je, može se reći, slučajno. Iako je naš portal pušten online tek danas, kao redakcija „radimo“ već nekoliko meseci. U poslednje vreme počeli smo, u sklopu „probnog rada“, da odlazimo na konferencije za novinare.

Prvi pokušaj da Aleksandru Vučiću postavimo pitanje, o etiketiranju novinara da su „strani plaćenici“, bio je bezuspešan.

Stigli smo na konferenciju za novinare, kada su nam novinari iz drugih redakcija objasnili da su već „kaparisali“ pitanja i da mi to nećemo moći da uradimo jer su dozvoljena samo dva. Bunili smo se odmah, ali nije vredelo. Odlučili smo da tekst o suočavanju s tim da uopšte postoje „kaparisana pitanja“ objavimo na našoj Facebook stranici.

Posle nekoliko dana, u petak, nas tri, kao novinarke redakcije Insajdera, zajedno sa snimateljem, otišle smo u Skupštinu Srbije jer su tog dana u Skupštini bili svi ministri i premijer.

Imali smo nameru da postavimo više pitanja različitim sagovornicima, pa smo zato krenuli u tolikom broju. Na ulasku u Skupštinu zapanjeno su nas pitali: „Šta se dešava kada vas je došlo toliko iz Insajdera?“

Čekali smo ceo dan, raspoređeni tako da niko ne može da nam pobegne. Uspeli smo da stignemo premijera na izlasku iz Skupštine. Pitali smo ga za kratku izjavu, uz ogradu da znamo da je umoran. Rekao je: „Dođite sutra na konferenciju posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.“ Okrenuo se i otišao.

Proverili smo najave događaja za sutradan i nigde nije bilo najavljeno da će bilo gde govoriti Aleksandar Vučić. To veče proverili smo kod Suzane Vasiljević iz kabineta premijera da li njegov predlog da dođemo sutra znači da će samo nama dati izjavu. Zamolili smo da ga pita da li u tom slučaju može da izdvoji 15 minuta da ga snimimo u kabinetu, a ne u hodniku, na temu medija za sajt koji tek treba da počne s radom.

Posle nekoliko minuta dobili smo odgovor od Suzane Vasiljević da dođemo u ponedeljak u 13.00 u Vladu Srbije. I to je bilo to. Prvi put nam se desilo da neko pristane na razgovor, a da ne traži pitanja unapred.

Planiranih 15 minuta se pretvorilo u polučasovni razgovor. Ne mogu da kažem da mi nije trebalo više vremena, ni da sam stigla da postavim sva pitanja, ali znam da sam pitala bez ikakve autocenzure i dobila neočekivane odgovore.