Stanje u medijima nikad gore - i tako već godinama (VIDEO)

Cenzura i autocenzura, tabloidizacija, ostrašćenost, medijski linč „nepodobnih“, politički i ekonomski pritisci, zastrašivanje novinara - samo su neki od problema na koje novinarska udruženja i nevladine organizacije upozoravaju na Svetski dan slobode medija. Kao konstanta u ocenjivanju domaće medijske scene može se čuti da je „stanje u medijima u Srbiji gore nego ikada”. I tako je već godinama.

mediji ilustracija

Usvojeni Zakoni, pravilnici i kodeksi, doneti po najvišim evropskim standardima, ne menjaju ništa jer ih podjednako i nekažnjeno krše i političari i mediji. I jedni i drugi gube iz vida šta je zakonom utvrđena uloga medija.

Zakon o javnom informisanju, član 15: „Javni interes u oblasti javnog informisanja je:

1) istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije;“

Kao i Srbija, i novinarska profesija je duboko podeljena. Jaz je toliki da se stiče utisak da pojedini mediji postoje samo da bi objavljivali tekstove koji su u interesu vlasti, a oni drugi da bi osporavali svaki potez aktuelne vlade.

U Zakonu o javnom informisanju u delu “Informisanje o pitanjima od interesa za javnost”, navodi se između ostalog i sledeće:

“Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju."

Mediji, a posebno tabloidi, nesmetano krše Kodeks. Jedina kazna je opomena Saveta za štampu. Mediji koji krše Kodeks nesmetano mogu da učestvuju na konkursima države za sredstva iz budžeta.

Novinarski kodeks: „Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.”

Istovremeno, predstavnici aktuelne vlasti, ali i opozicije, suprotno Zakonu o javnom informisanju, diskriminišu novinare zbog uređivačke politike njihovih redakcija, tako što odlučuju na kojim medijima će gostovati i na čija pitanja će odgovarati.

Zakon o javnom informisanju: „Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.“

Vučić za Insajder pre godinu dana: Naučiću da prihvatam kritiku

Portal Insajder.net otvoren je temom o medijima. Na pitanja novinara Insajdera o cenzuri, slobodi govora, etiketiranju i diskreditaciji novinara, o podeli na „naše“ i „vaše“ odgovarao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. 

Posle više od godinu dana ovaj intervju je podsetnik na obećanja koja je premijer dao govoreći o svom odnosu prema medijima.

“Ja sam u nelagodnoj poziciji, pošto imam iskustvo kao najgori zlikovac iz ’98, šta god da kažem oni kažu 'aha, ti nam pričaš, sećamo te se od pre 20 godina' i onda lakše podnosim i najteže gadosti o sebi i svojoj porodici nego da previše govorim o medijima. Onda mi se dogodi da upadnem u zamku i da kažem ono što osećam i mislim u nekom trenutku, što je pogrešno“, rekao je između ostalog Vučić i dodao da se nada da će u godinama koje slede 'naučiti da bolje prihvata tu vrstu kritike i negativnog stava, da bolje razume i živi s tim, bez grča i bez pokazivanja ljutnje ili durenja“.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.