Da pojasnimo, treba nam pravde! I ponešto sreće

Možda bi Srbija bila srećnija da je malo pažljivije ili barem s malo više osećaja za interpunkciju izabrala himnu. Nomen est omen! (Ime je znak). Kao onda kada se glavni čovek za isključivanje struje u Beogradu prezivao Mraković, a šef dimnjačara – Dimić.

Član 7 Ustava glasi:

“Himna Republike Srbije jeste svečana pesma ‘Bože pravde’”.

Ovako napisano, zvuči kao obraćanje bogu zaduženom za sektor pravde. A u pitanju je vapaj za pravdom. Od nastanka himne 1872. do danas - osim nekoliko reči u himni - ništa se nije promenilo. I danas je pravda ono što građanima Srbije najviše treba. Oni često ne osećaju da ima pravde u velim razlikama – statusnim, socijalnim… Administracija je često neosetljiva na životne probleme, a silne brojke o uspesima i rastu kojima su bombardovani ne odražavaju stanje u njihovim životima.

Jer sve što je po pravu, nije po pravdi, a katkada i obrnuto. Dobre države trude se da u pravo uguraju što više pravde, a one malo manje srećne, trude se da pravdu pocepaju pravom.

A građani ne vide pravdu od velikih podela, od nedovoljno institucija koje bi ih zaštitile… Obraćaju se predsedniku, medijima, nastoje da svoj problem reše pojedinačno… i zaboravljaju da je porez koji plaćaju na svakom koraku zapravo naknada za pravnu sigurnost koju bi država trebalo da im obezbedi, a ne jednostavno namet koji moraju da plate, a da za uzvrat ne dobiju ništa.

I onda, kad nema institucija, kad svi lekovi budu neefikasni, obraćamo se bogu. I treba nam samo pravda. Pravda je lek za sve što nas boli, a nije „od boga“.

I da pojasnimo državnim službenicima koje plaćamo, jer bogovi su van naše nadležnosti  – pravde nam treba.

I dobra medicinska zaštita na koju po Ustavu (Član 68. Svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja) imamo pravo.

I uređene institucije u službi građana, socijalna sigurnost, čist vazduh, nezagađena voda, uređeno školstvo, društvo bez korupcije...

Želimo državu jednakih.

Osim toga, ne bi nam bilo na odmet i malo čiste sreće – ali s tim već država nema mnogo veze.

Sve to želi vam ekipa Insajdera u Novoj godini.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.