Intervju koji je Srbiju ujedinio u podeli

Kada jedan običan intervju, pa bio on i s predsednikom države, toliko uzburka strasti, biće da nešto nije u redu s državom, sa strastima, sa intervjuima, ali i sa svim ostalim.

Teorija zavere provejava kroz nešto što nije moglo biti transparentnije – uostalom razgovor je i zakazan vrlo neobično - u direktnom tv prenosu. Detalj kojeg se nijedna “verovali ili ne” rubrika ne bi postidela.

Simpatizeri opozicije su videli zaveru tokom intervjua i samo “lovili” propuste. Po njima, nijedno pitanje nije postavljeno.

Isti zadatak, ali očigledno sa druge strane, imali su i simpatizeri SNS... Kao po komandi ocenjivali su da je Vučić pobedio, da je novinarka bila nepripremljena... I tako su, i jedni i drugi, verovatno prvi put u podeljenoj Srbiji, bili jedinstveni.

Ipak, oni koji su intervju gledali bez ikakvih predrasuda bili su oduševljeni. Zapazili su da je prvi put neko predsedniku države u intervjuu rekao da ne govori istinu o medijima, da mu nije dozvolio da se obračuna s opozicijom i to u emisiji koja je u tom trenutku najgledanija u Srbiji, da mu ne dozvoljava tapiju na patriotizam, niti prihvata uveravanja da svet počinje od dolaska SNS na vlast.

Postavljana su brojna pitanja , a odgovori su više nego jednostavni... Zašto „Debata“, postoji  milion teorija zavere, ali nikako da se proba s time da je u pitanju emisija koja bi uskoro trebalo da zaživi na kanalu koji je ovih dana krenuo na Orion TV i za koju već postoji scenografija. Toliko je praktično i jednostavno da se toga niko ne bi setio.

Zašto TV Prva? Zato što se svi zalažu za tržište, šer, rič... Nacionalna frekvencija i poslovna odluka privatne firme. Ako želite da vas vide, naravno da se bira nacionalna frekvencija. Ima li logičnijeg izbora za produkciju koja živi od emitovanja i gledanja, a ne od projektnog finansiranja?

Zašto intervju s Vučićem? Zašto što smo novinari, zato što pitanja postavljamo svakodnevno i zato što smo želeli da iskoristimo priliku i pitamo sve što nismo mogli ili stigli. Pitanja je bilo još, odgovorima nismo uvek zadovoljni, ali nismo uvek zadovoljni niti možemo da utičemo ni na razgovore i odgovore svojih ukućana.

Da li je otupela oštrica Insajdera? Oni koji su gledali intervju, videli su da je značajan deo posvećen transparentnosti i oceni da se za sve pita jedan čovek.

Ako neko veruje da je lako raditi argumentovanu emisiju u uslovima kada državni organi neuporedivo rađe plaćaju kazne za nedavanje informacija, nego da te informacije na koje su po zakonu dužni da daju dostave javnosti, grdno se vara. Insajder nije tužen, nije izgubio spor. I tako želimo da bude i ubuduće. Zbog pouzdanosti i poverenja. Informacije koje objavljujemo su proverene i zato nećemo odustati od temeljitog rada, iako je to teži put. Uostalom, uskoro se očekuje novi serijal, pa će se gledaoci i sami uveriti.

I konačno, umesto ikakvog zaključka, zaista kakvo smo mi društvo kada jedan običan intervju ovoliko uzburka strasti? Šta nam se to desilo, kako smo prestali da prvo budemo ljudi koji poštuju nečiji rad i trud i postali ostrašćena bića spremna da sve dočekaju na nož.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.