Letnje zavirivanje u tuđe novčanike

Korona je ove godine mnogima otela leto. Malobrojni su uspeli da se kroz vremenske tesnace između otvaranja i zatvaranja granica, karantina i testova provuku do mora, a neki uporniji otišli su na možda neplanirane, ali lakše dostupne destinacije – u Tursku ili Egipat na primer.

Za to vreme, pojedini ovdašnji mediji ne samo da vode žestoku kampanju da se odmor provodi u Srbiji, što je većina i činila, već su i u agresivnoj antikampanji kada su u pitanju pojedine desitinacije – tradicionalno na meti su oni koji letuju u Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Ali tabloidi idu i korak dalje, ne propuštajući da kampanji dodaju i svoj stalni posao obrušavanja  na opoziciju.

Tako je Dragan Đilas prozvan jer letuje u luksuznom letovalištu u Turskoj. Iako ga godinama etiketiraju kao „tajkuna“ koji je „opljačkao“ građane Srbije, dosad protiv njega nije podignuta nijedna optužnica, pa građani mogu da zaključe da je ili Đilas oklevetan ili da tužilaštva ne rade svoj posao.

Istovremeno dok objavljuju fotografije političara iz letovališta za koja tvrde da su luksuzna i preskupa, mediji ne navode ko je taj ko je sebi priuštio ta ista letovališta i tako snimio fotografije. A princip zavirivanja u tuđe novčanike koji je uspostavljen zahtevao bi i odgovor na to pitanje.

I dok su neki zbog trošenja vlastitog novca na stubu srama, za druge takva pravila ne vrede, pa tako nije neobično da u svim tabloidima osvanu slike s letovanja rijaliti ili sličnih starleta bez zanimanja i biografija koje uživaju u letovalištima koja su – ma kakva da su – proglašena luksuznim jer je izvesno da su mnogima nedostupna.

Dok apeluju na građane da letuju u Srbiji i zasipaju ih slikama očaravajućih pejzaža, mediji propuštaju da navedu da srpske turističke destinacije nisu najspremnije dočekale neočekivano uspešnu sezonu – nekoliko metara od svih najlepših vidikovaca gotovo po pravilu nalazi se ili hrpa smeća ili prenatrpan kontejner koji danima nije ispražnjen, putevi do vidikovaca s kojih se pružaju ti neverovatni pogledi najčešće nisu obeleženi i više su u pitanju kozje staze, kupališta su prenatrpana...

Uprkos stalnim izjavama političara na vlasti da je odmor za njih luksuz, radi se o zakonom propisanoj kategoriji. Svako ima pravo da ga provede u skladu sa svojim željama ili mogućnostima – da zbog toga ne bude proglašen izdajnikom ili da na njega zato bude bačena kletva – kako to na primer čini Vladimir Đukanović, da mu se ne gleda u tanjirić ili u novčanik, da ga se ne provlači po tabloidima...

Za ostalo - tu su tužilaštva. Ili bi barem trebalo da je tako.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.