Ljudi iznad podela

Partner za večeru – običan, narodski ili VIP, arhitektonska rešenja, dečja oprema, knjige, svi mogući i nemogući delovi za sve i svašta, garderoba, nakit, izrada nameštaja, novi i stari nameštaj, tepisi, knjige, recepti, časovi koječega, masaža, frizura… sve kao na vašaru, pa i malo više i neobičnije od toga može se pazariti ili osvojiti u nagradnim igrama na pojednim stranicama na društvenim mrežama.

Solidarnost Foto: Pixabay

Ali ovi buvljaci koječega ne bi zasluživali nikakvu posebnu pažnju, da valuta kojom se trguje nisu SMS poruke ili dokazi o uplati na tuđe račune. U pitanju su humanitarne licitacije za lečenje dece i odraslih osoba kojima su potrebne skupe terapije, a učešće u njima ujedinjuje građane u borbi protiv nepravde.

Jer velika je nepravda da lek za dete košta dva miliona dolara. I nepravda je da nečiji životi zavise od više ili manje novca. Ipak, zasad je to način na koji svet funkcioniše. Ali u tom svetu nepravdi i surovosti odgovor građana, spremnost administratora grupa da ulože vreme i energiju i volja hiljada kupaca/prodavaca da kupuju i prodaju i potrebno i nepotrebno istovremeno svesrdno navijajući da sve te vredne stvari i andrmolje postignu što veće cene ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.

Na nepravde smo navikli. Podele su nam u genima. Uvrede trpimo svakog dana. Korona nas je udaljila. Ali i “državni” i “državotvorni” i “opozicioni” mediji gotovo u glas pozivaju da se pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

I onda veselje kada – sve i da nije baš sasvim precizno - administratori jedne od grupa objave da je od licitacija i nagradnih igara - bez računanja SMS-ova poslanih “onako” ili kao zahvalnost za podeljeni kulinarski recept u jednom danu za jednu devojčicu prikupljeno 26.947, u drugom 23.276, a u trećem - 25.620 evra.

I tako se baš na mestu na kome se ama baš sve kupuje i prodaje i dalje najbolje vidi – ljudskost nije na prodaju i još ima nade za nas.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.