Medijska zloupotreba medija

Kurir danas na naslovnoj strani iznosi tvrdnju da je funkcioner SNS „opljačkao sedam miliona evra“, a u tekstu se oslanja na istraživanje Insajdera o poslovnim vezama Slaviše Kokeze i vlasnika Prointera Slobodana Kvrgića. Istraživanje Insajdera, iz kojeg Kurir sam izvlači zaključak (stavlja u naslov i na naslovnu stranu), objavljeno je pre više od mesec dana.

Novine, mediji

Odgovor na pitanje zašto je uredništvo ovog dnevnika odlučilo da ga objavi baš sada i na ovakav način, verovatno leži u kalkulacijama vezanim za aktuelni višemesečni „rat“ koji vode Kurir i predstavnici vladajuće stranke.

Ovo nije prvi sukob nekog od tabloida i vladajućih garnitura iako takva vrsta štampe nešto više od decenije funkcioniše, uglavnom, kao pouzdani medijski saveznik vlasti. U tom neprirodnom odnosu bilo je uspona i padova, ali se, po pravilu, svaki sukob završavao nekom vrstom pomirenja koja se odvijala daleko od očiju javnosti. Kao što su za tu istu javnost i stvarni uzroci povremenih “ratova” na relaciji tabloidi - premijeri, predsednici, ministri ostali nepoznanica. Nagađanja da u pozadini svega stoje lični interesi političara i finansijska korist tabloida ostala su na nivou logičkih zaključaka, ali nijedan od tih sukoba, napada na ličnosti iz sfere politike ili pritisaka na pojedine tabloide skoro nikad nije do kraja rasvetljen.

Korak dalje u ovoj zamršenoj igri, tabloidi prave kada, kao u ovom slučaju, zlupotrebljavaju druge redakcije ili medijske sadržaje stavljajući ih u kontekst koji im u datom trenutku odgovara. Na taj način pokušavaju da stvaraju neprirodna „savezništva“ u kojima Insajder nikada nije i neće učestvovati.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.