Odgovornost u doba korone

Koronavirus i odnos prema opasnosti veliki je test za svaku za vlast, pa i onu u Srbiji. Ovo je zapravo, nakon poplava, prva velika kriza s kojom se postojeća vlast suočava, a da za nju teško mogu da okrive prethodne vlasti ili opoziciju.

Odgovornost u doba korone

Osim toga, zanimljiv je i momenat u kome se Srbija suočava s problemom – usred predizborne kampanje, ali i potezi koji se povlače i način na koji tabloidi bliski vlasti nastoje da minimiziraju važnost pravilnog informisanja o virusu

Za početak, zanimljivo je da građane o svemu – merama Vlade pa i preporukama lekara uvek prvo obaveštava suštinski nenadležan predsednik Republike poput kakvog portparola stručnjaka u čije ime govori. A gde je puno reči, mnogo je i onih koje su višak, kojima jednostavno nije ni vreme ni mesto.

„Političari znaju sve najbolje“, rekao je predsednik kritikujući „stručnjake“ ne računajući valjda sebe među one kojima je takvu kritiku uputio.

Da li je umirujuća priča da deca kradu sapun iz škola ili u mnogim školama i nema dozera za sapun, kako tvrde deca?

Da li je bitno u ovom momentu da se obećava posebna stimulacija zdravstvenim radnicima ili to ipak pomalo spada u predizbornu kampanju?

Da li je baš bitno odbraniti „previše vickastog“ lekara čiji neumesni „humor“ unosi zabunu među građane ili je možda bolje da se građanima obrati neko ko pre desetak dana nije savetovao žene da slobodno idu u šoping u Milano, jer estrogen čini žene otpornima  na virus. Uz sve to, računa se na jako kratko pamćenje građana, pa tako predsednik braneći „vickastog“ stručnjaka kaže da niko nije rekao da je u pitanju „najsmešniji virus“ iako je sve zabeleženo i na snimcima i u sećanju građana.

Istovremeno, tabloidi bliski vlasti se prema onima koji kritikuju neodgovornost odnose sa prezirom, pa je tako jedan tabloid u formi igrokaza i sa sprdnjom komentarisao TV emisiju opaskama poput sledeće: „Voditeljka (rešena da istera svoju tezu po svaku cenu): Ali da li vi mislite da naša država ozbiljno reaguje? I da li biste vi ponovili vašu rečenicu da žene idu da kupuju...?“.

I dok građani Srbije kao na rolerkosteru već tri meseca prolaze prvo kroz panične napise o smrtonosnom virusu, pa onda o onom koji je najsmešniji, da bi se vratili na paniku zbog virusa kada im zakuca na vrata, Svetska zdravstvena organizacija oglasila je alarm. Proglašena je pandemija i jedna rečenica morala i zazvoni svima „Sve zemlje još mogu da promene tok ove pandemije. Ako otkriju, testiraju, leče, izoluju, prate i mobilišu svoje ljude“.

Nije kasno, ali politiku i političarenje stručnjaci ne pominju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.