Odnos pojedinaca iz opozicije prema medijima: Sedi, jedan

Teško uzdisanje, optužbe da je „planski zvan na roštiljanje”, izostanak odgovora ili odgovaranje kontrapitanjima, lično obraćanje i prozivanje sagovornika, uličarski rečnik („of kors”, „kapirate”, „kafa, slađa”…), aluzija na malo ili samo njemu poznate viceve i anegdote… Ovo nije opis karikiranog političara iz neke od novih televizijskih serija, već istinsko gostovanje jednog predsednika opozicionog pokreta u jutarnjem programu televizije N1. Sve garnirano pričom o želji za slobodnim medijima i nedovoljnom broju nastupa na televizijama.

I dok ozbiljni političari pažljivo mere kako se nastupi odražavaju na rejting, u Pokretu slobodnih građana posle gostovanju njihovog predsednika Sergeja Trifunovića na jutarnjem program TV N1 mogli bi jedino da bespomoćno gledaju u vlastiti pad popularnosti.

Trifunović nije pokazao nimalo poštovanja prema gledaocima te televizije – u pitanju su oni ljudi, istovremeno i glasači, koji su odabrali ostanak na ovom kanalu, a voditeljka je njihova predstavnica. Još je manje mogao da pridobije na svoju stranu ijednog neodlučnog glasača koji se zalaže za slobodu medija.

Očigledno je bio nespreman na bilo koje pitanje i voljan jedino da govori ono što sam želi, pokazujući tako svoje poimanje pojma „slobodni mediji” – po njemu, slobodni su oni mediji na kojima mu je dozvoljeno da govori šta hoće, koji ne postavljaju nikakva pitanja i koji su mu naklonjeni. Ukratko, kao da je medij njegov, pa i malo osionije od toga. I što je još gore, čini se da nije usamljen u ovoj percepciji, da slično razmišljaju i ostali iz opozicionih redova, istovremeno zamerajući takav stav predstavnicima vlasti.

S obzirom na stalne kritike koje iz opozicije stižu na račun gostovanja predstavnika vlasti, očekivano bi bilo da svojim primerom pokažu i dokažu kako bi javni nastupi trebalo da izgledaju, kako izgleda civilizovan razgovor i kako se odgovara na sva, pa i ona nezgodna pitanja, uz dužno poštovanje prema novinaru.

Umesto toga, bili smo svedoci istog, pa i goreg nastupa.

Dok predstavnici vlasti novinare N1 optužuju da su „Đilasovi i Šolakovi”, Trifunović optužuje jer mu se ne sviđa potpuno legitimno pitanje o tome šta je javno, na Tviteru, pisao pre svega tri meseca i voditeljki odgovara prozivajući je zbog toga što je radila na Pinku.

Umesto izvinjenja i pokajanja zbog hvalospeva osuđenom ubici premijera, osiono se obrušava na voditeljku, optužujući je za nespremnost i za to da je „planski pozvan na roštiljanje” jer ga voditeljka pita za nešto što je bilo „još pre tri meseca“.

Praćenje ovog gostovanja kod gledalaca je s pravom nametnulo pitanje kako bi se odnosio prema medijima da je slučajno na vlasti. I jasan odgovor: „Bolje da ne saznam”.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.