Policijske igre i ministrove igrice

Plato ispred Palate Srbija bio je scenografija za izvođenje policijske vežbe „Obruč 2020“ tokom koje su svoje veštine i opremu pokazali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, Policijske uprave za grad Beograd i Sektora za vanredne situacije.

Antiteroristička vežba MUP-a "Obruč 2020", 19. novembar 2020, Foto: MUP

Vežba se odvijala, kako je naveo MUP, u noćnim uslovima, a zbog nje je satima u najfrekventnijem delu dana – od 15 do 21 čas - bio zatvoren inače haotičan saobraćaj u nekoliko novobeogradskih ulica. Posledično, gužva je stvorena i u ostalim ulicama.

Helikopteri, oklopna vozila, policijski automobili... sve je predstavljalo scenografiju za vežbu u predvečernjim časovima, uz prisustvo najvišeg vrha države.

Nesumnjivo je da vojska i policija moraju imati vežbe, ali nije svaka vežba igrokaz, a pojmovi o tome šta treba biti javno, a šta ne odavno su poremećeni. Tako bi javno trebalo biti šta je i pošto nabavljeno, a ono šta se radi u okviru redovnih aktivnosti. Obuka i vežbe baš i ne moraju biti javni. To je vojsci i policiji jednostavno posao i podrazumeva se. Sve je moglo biti urađeno na nekom od brojnih poligona koji su upravo tome i namenjeni, bez dodatnog maltretiranja građana ionako dovoljno iscrpljenih i sluđenih gužvama, koronom, dezinformacijama i nepotrebnim informacijama.

I dok su se ministri i čelnici države igrali živim ljudima u uniformama svi imaju razlog da  se osećaju pomalo zloupotrebljenima - i učesnici vežbe i izmaltetirani građani.

Za to vreme, beogradske ulice su poprište rata kriminalaca. Ali to baš i nije tako lako rešiv problem i nije nimalo zabavno, pa to ostaje u sektoru – tajna.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.