Posle odluke Tužilaštva: Gordana i Lidija nisu isto

Ciničan zaključak Prvog osnovnog tužilaštva prema kome su primenom sile nad novinarima i građanima pripadnici obezbeđenja Srpske napredne stranke sprečili mnogo veći incident, predstavlja poslednje zvono za uzbunu u seriji posrtanja srpskog pravosuđa.

Iako još nema odgovora na pitanje odakle i čemu stranačko obezbeđenje na inauguraciji predsednika države, pored profesionalaca koji su obučeni i plaćeni da brinu o redu i miru tokom državnih manifestacija, ovo Tužilaštvo odbacuje krivičnu prijavu protiv onih koji su samovoljno i nasilno udaljavali novinare i građane. Među njima je bila i novinarka Danasa Lidija Valtner koja je sprečena da radi svoj posao i uz primenu sile udaljena sa skupa pristalica naprednjaka koji su došli da pozdrave novog predsednika.

Ne manje neverovatno je objašnjenje Prvog osnovnog tužilaštva da ovom prilikom nije došlo do ugrožavanja sigurnosti kao ni nasilničkog ponašanja.

Tokom nedavnog gostovanja u Insajder debati predsednik Srbije Aleksandar Vućić je odgovarajući na pitanje o sve češćim napadima na novinare, između ostalog, rekao: “Za mene je Lidija Valtner jednako važna kao Gordana Uzelac.” Dve novinarke bi, osim za predsednika, morale da budu jednako važne i za policiju i pravosuđe. Ali nisu. Dok je napadač na novinarku Pinka odmah priveden i određen mu je jednomesečni pritvor, napadač na novinarku Danasa je amnestiran od odgovornosti. Dve novinarke, dva aršina. Posle ovoga nema argumenata koji bi potvrdili da su svi građani jednako važni i jednako zaštićeni. Ni državi, ni njenom predsedniku.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.