Slučaj Beška: Država protiv građana

Na primeru odluke Tužilaštva u Staroj Pazovi, koje je odbacilo krivičnu prijavu aktivista Inicijative mladih za prebijanje ne tribini SNS-a u Beški, još jednom se pokazalo da država i institucije ne štite svoje građane. Mnogo važnija od činjenica i u ovom slučaju bila je politička pripadnost.

Činjenica je da aktivisti razvili transparent na tribini na koju je kao govornik pozvan haški osuđenik koji je odslužio kaznu Veselin Šljivančanin sa porukom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Činjenica je da su prisutni odmah skočili i pokidali transparent i na veoma grub način izbacili aktiviste Inicijative mladih iz sale. O tome postoje video snimci. Aktivisti međutim tvrde da su ozbiljnije napadnuti tek kada su izbačeni ispred zgrade, o čemu ne postoji snimci jer su „spašavali živu glavu“, ali postoji medicinska dokumentacija o posledicama. Postoje i fotografije razlupanog automobila.

Glavni učesnici incidenta takođe su mogli da budu lako identifikovani na osnovu postojećih video snimaka.

Ovde se ne postavlja pitanje da li je trebalo ili ne razvijati transparent, kao ni da li je ili nije moralno i legitimno pozvati haškog osuđenika za govornika, već se postavlja pitanje da li je i ko odgovoran za modrice altivista Inicijative zabeležene u lekarskim izveštajima.

Odluka Tužilaštva da za to niko nije kriv i da neće voditi postupak po službenoj dužnosti.

Da li je moguće zaključiti bilo šta drugo osim da za institucije države, pa i tužilaštvo koje bi po zakonu trebalo da bude nezavisno od izvršne vlasti, postoje građani prvog i drugog reda?

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.