Smehom protiv virusa

Koronavirus je pred vratima i gotovo da je pitanje dana kada će i u Srbiji biti zabeleženi prvi slučajevi zaraženih. Panika ne pomaže, ali racionalno ponašanje svakako može biti od koristi. Racionalna su i odgovorna nastojanja ovdašnjih zvaničnika da umire građane, da pokažu da su spremni za suočavanje s mogućom zarazom i obećanja da će građanima otvoreno davati informacije o virusu. Ipak, u pokušaju da spreče paniku i umire javnost, zvaničnici su građanima dali oprečne i zbunjujuće informacije.

Da li se na „muci poznaju junaci“, pa je zato putovanje u Kinu u jeku širenja koronavirusa za ponos čime se diči ministar Ivica Dačić ili bi valjalo poslušati savet Ministarstva spoljnih poslova na čijem je Dačić čelu, a koje je upozorilo građane da ne putuju u područja Italije u kojima je zabeležena epidemija?

Da li poslušati savet Ministarstva ili lekara koji je na konferenciji za medije damama sugerisao da odu u šoping u Italiju ili izbegavati putovanja u ovu zemlju kako je školama naložilo Ministarstvo obrazovanja?

Da li jačati imunitet, što podrazumeva izbegavanje alkohola ili prevenirati bolest kojom čašicom kako savetuje predsednik države?

Umesto jasnih i razumljivih uputstava kako se suočiti s ovim, ali i svim ostalim virusima, koje daju stručnjaci, u Srbiji predsednik govori o vrstama i mirisu sapuna, pa građani ostaju zatečeni – da li izbaciti tečni sapun ili se i on „važi“.

Duhovitosti i „duhovitosti“ i  minimiziranje opasnosti od ovog i svih drugih virusa neće umanjiti zabrinutost građana, ali bi mogle uneti zabunu.

Stručnjaci su bili jasni – nema mesta panici, a neophodno je sprovoditi mere predostrožnosti. Dodatne izjave tipa „neću da nosim masku“ ili one o svakodnevnim odlascima među ljude jednostavno ne šalju dobru poruku.

Davanje relevantnih informacija jeste put do umirenja javnosti, ali problem nastaje kod poverenja u državu i institucije. Oprečne informacije ili neracionalno delovanje teško da mogu pomoći građanima da se mirno, naoružani informacijama i opravdanim oprezom odgovorno suoče s virusom za koji je gotovo izvesno da neće zaobići ni Srbiju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.