Agencija pokrenula postupak protiv gradonačelnika Subotice Bogdana Labana

Nakon pisanja Insajdera da gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, i pored zakonske obaveze, tri godine nije prijavljivao imovinu u Crnoj Gori, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere njegovih podataka iz izveštaja o imovini i prihodima, rečeno je Insajderu u ovoj nezavisnoj instituciji.

Naime, kako je Insajder objavio pre tri meseca, gradonačelnik Bogdan Laban koji je široj javnosti postao poznat nakon snimka na kome svom stranačkom kolegi preti da će mu „iščupati grkljan“ i staviti „betonske cipele",  još 2015. godine  je postao vlasnik šest parcela zemlje u Kotoru. Tu imovinu, međutim, nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema zakonu, kada je reč o vanrednom prijavljivanju imovine, funkcioner je dužan da najkasnije do 31. januara tekuće godine podnese izveštaj sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine, ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog Izveštaja.

Međutim, od kraja 2015. kada je postao vlasnik parcela u Crnoj Gori od više od 1.700 kvadratnih metara, Laban je više puta menjao stanje svoje imovine, što se vidi i u registrima Agencije za borbu protiv korupcije, ali nijednom nije prijavio šest parcela u Crnoj Gori.

To je uradio tek  nakon teksta Insajdera koji je objavljen 17. marta ove godine pod nazivom „Istraživanje Insajdera: Neprijavljena imovina i ambiciozne investicije gradonačelnika Labana“. Ta promena se vidi  u registru Agencije u izveštaju od 29. maja 2018, dakle skoro tri godine od kada je postao vlasnik parcela.

Nakon što su novinari Insajdera uputili pitanja Agenciji za borbu protiv korupcije povodom ovog slučaja, Agencija je pokrenula postupak provere podataka iz izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Bogdana Labana. Reč je o izveštaju koji je objavljen 14. novembra 2016, a u kome je  Laban trebalo da prijavi  zemljište u Crnoj Gori.

„Postupak prikupljanja i analize podataka nadležnih državnih organa je još u toku“, istakli su u ovoj instituciji za Insajder.

Bogdan Laban
Bogdan Laban

Agencija, prema zakonu, određuje mere upozorenja i mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje, a može da podnosi i krivične prijave protiv funkcionera.

Prema zakonu, funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini, može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina.

Kaznom zatvora funkcioneru prestaje vršenje javne funkcije, a zabranjeno mu je i da postane javni funkcioner narednih deset godina, od dana pravnosnažnosti presude.

U slučaju neprijavljivanja imovine u zakonskom roku, predviđene su i novčane kazne od 50.000 dinara do 150.000 dinara.

Istraživanje Insajdera: Ambiciozne investicije gradonačelnika Labana

Gradonačelnik Subotice postao je 2015. vlasnik šest parcela čija je ukupna površina 1.768 m² zemlje u Kotoru u Crnoj Gori.

Takođe, prema dokumentima u koje je Insajder imao uvid, Laban na pet od šest parcela planira i investiciju koja bi, prema za sada dostupnim podacima, mogla da iznosi više miliona evra.

Naime, gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a je u naselju Morinj u opštini Kotor 2016. zatražio, a 2017. dobio građevinske dozvole za izgradnju objekata čija ukupna bruto površina iznosi 1.254 kvadratnih metara.

Kako se vidi iz dokumenata, gradonačelnik Subotice dobio je rešenje za izgradnju tri objekta na pet parcela koje su od oktobra 2015. u njegovom vlasništvu.

Prema istraživanju Insajdera, Laban će za tri objekta koja gradi morati samo za projekte saobraćajne signalizacije da izdvoji oko 720.000 evra, dok je za komunalno opremanje zemljišta do sada trebalo da isplati više od 120.000 evra.

Celo istraživanje Insajdera o ovom slučaju čitajte na sledećem linku.

Laban: Parcele porodično vlasništvo

Gradonačelnik Subotice je u kratkoj izjavi za Insajder ranije rekao da su parcele deo porodične imovine. On je, međutim, odbio da objasni zbog čega se u katastru navodi da ih je kupio, kao i zašto imovinu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Podsetimo, Bogdan Laban je dospeo u javnost kada je objavljen audio snimak na kome preti svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini da će mu, između ostalog, „iščupati grkljan“ i „dati betonske cipele“. Na snimku se jasno čuju Labanove pretnje i psovke, kao i zvuk koji podseća na lupanje šamara.

Međutim, gradonačelnik Subotice neće biti krivično gonjen za ovaj slučaj jer je umesto krivičnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo u Subotici odlučilo je da primeni oportunitet i naloži Labanu da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Laban, nekadašnji član DSS, a danas funkcioner SNS-a, u razgovoru za Insajder u emisiji Insajder na lokalu: Subotica – tajna slika vladavine prošle godine je prvi put odgovarao na pitanja o tome zašto je pre pola godine pretio stranačkom kolegi Vladimiru Polovini, ali o mnogobrojnim malverzacijama u gradu na krajnjem severu Srbije.

Tužilaštvo puno razumevanja prema funkcionerima

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je u 2017. godini krivične prijave zbog neprijavljivanja imovine protiv 15 funkcionera, preneo je CINS.

Čak osmoro od 15 funkcionera s krivičnom prijavom iz decembra 2017. i ranije su se oglušili o Zakon o Agenciji, neki i više puta.

Od početka 2010. do kraja 2017. godine Agencija je podnela 77 krivičnih prijava protiv funkcionera. Od 47 okončanih slučajeva, tužilaštva su odbacila 31 prijavu, a prema trenutno dostupnim informacijama nije poznato da li su svi pravosnažno okončani.