Četiri godine bez odgovora ko je usred noći rušio u Hercegovačkoj

„Ko god je učestvovao u rušenju objekata u Hercegovačkoj taj je kompletan idiot“, rekao je Aleksandar Vučić kao premijer pre četiri godine. U međuvremenu je postao i predsednik, a istraga o tome ko su bili kompletni idioti nije ni počela. Privatni objekti, na prostoru Beograda na vodi, srušeni su bagerima usred noći bez rešenja o rušenju. Uprkos obećanjima da neće biti zaštićenih i da će se saznati istina ko je rušio, postupak pred Prvim osnovnim tužilaštvom i dalje je u predistražnoj fazi. Kako tvrde u tužilaštvu, razlog je to što MUP već godinama ne odgovara na zahtev da utvrdi identitete izvršioca. Sve ovo ukazuje da je u pitanju ili nesposobnost policije ili zaštita pojedinaca.

Protest DS u Savamali. Foto: Srdjan Ilic

Oštećenje tuđe imovine, protivpravno lišavanje slobode, nedozvoljeno držanje oružja, nasilničko ponašanje, teška krađa, udruživanje radi vršenja krivičnog dela – ovo su moguća krivična dela počinjena u Hercegovačkoj ulici u Beogradu 24. aprila 2016.

Tada je grupa maskiranih muškaraca sa bagerima srušila više privatnih objekata, koji jesu bili nelegalni, ali je neko odlučio da ih sruši bez rešenja o rušenju, čime su prekršeni svi zakoni. Slučajni prolaznici i pripadnici obezbeđenja svedočili su da su im nepoznate osobe te noći ograničile kretanje i da su im oduzimali mobilne telefone. Građani su zvali policiju da prijave da im maskirane osobe ruše objekte ali policija, iako mora po zakonu, nije izašla na lice mesta.

Iako je odmah posle rušenja tadašnji premijer izjavio da iza rušenja stoje „kompletni idioti“ iz vrha beogradske vlasti, kasnije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Insajder rekao je da je on samo pretpostavljao ko je odgovoran za rušenje u Hercegovačkoji da ga tužilaštvo ovim povodom nije saslušavalo.

Da niko iz gradske vlasti ne stoji iza rušenja, tvrdio je 2016. u emisiji Insajder bez ograničenja tadašnji gradonačelnik Siniša Mali. Na potpitanje da li to znači da kada tadašnji premijer Aleksandar Vučić kaže da iza rušenja stoje najvišiorgani gradske vlasti ne govori istinu, Siniša Mali je odgovorio “da on to nije rekao”.

„Predsednik Vlade je u tom trenutku imao svoja saznanja koja je rekao, ja o tome nisam razgovarao s njim, ali je takođe rekao i da je neophodno da nadležni organi urade svoj deo posla“, dodao je tada gradonačelnik Beograda, a sadašnji ministar finansija Siniša Mali.

Tužilaštvo o nedostavljanju informacija: Obavešten i starešina u MUP-u

Postupak se u Prvom osnovnom tužilaštvu vodi već više od tri godine ali sudeći po odgovorima Insajderu nije se pomakao dalje od početka. Kako navode u ovom tužilaštvu, problem im pravi MUP koji ne dostavlja odgovore.

Naime, na pitanje šta je konkretnoTužilaštvo preduzelo kako bi otkrilo ko je rušio u Hercegovačkoj ulici navode da su uputili najmanje tri urgencije, od čega su dve naslovljene na starešinu u policiji.

„Poslednja urgencija MUP-u upućena je dana 11.07.2019. godine po kojoj do dana odgovora po Vašem zahtevu nije odgovoreno“, navodi Prvo osnovno tužilaštvo.

Na pitanje da li je i ko saslušavan u okviru ovog postupka, u Tužilaštvu navode da je u toku predistražni postupak u kojem je po nalogu tužilaštva policija obavila razgovor sa većim brojem lica za koje su smatrali da bi pomogli u rasvetljavanju slučaja ali da nijedno od ovih lica nije ispitano niti saslušano u smislu izvođenja dokaznih radnji jer dokazni postupak nije u toku.

Sa kim su obavljeni razgovori, nije nam odgovoreno.

Gde je šef smene u policiji?

Bez odgovora je već više od dve godine i pitanje Insajdera da li je policajac Goran Stamenkvić, koji je jedini osuđen zbog toga što policija nije radila svoj posao te noći, udaljen iz službe ili je i dalje zaposlen, a možda i unapređen.

Naime, uprkos izveštaju Zaštintika građana, jedinom zvaničnom dokumentu o ovom slučaju, u kom su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od „vrha policije“ građane preusmere na Komunalnu policiju, osuđen je samo dežurni šef službe tog dana.

Baš uoči dve godine od rušenja objekata u Hercegovačkoj, slučajno ili ne, Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je krivičnu prijavu protiv dežurnog policijskog službenika Gorana Stamenkovića zbog sumnji da je te noći izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

Stamenković je ekspresno osuđen i to tako što se nagodio sa tužiocem za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom.

Zanimljivo, iako je za ovo delo zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, Stamenković je osuđen uslovno i to tako da prema Zakonu o policiji nema uslov da mu prestane radni odnos u MUP-u.

Kome se žurilo da sruši objekte u Hercegovačkoj ulici?

I pored toga što su predstavnici nadležnih institucija do sada tvrdili da niko iz države ne stoji iza odluke o rušenju u Hercegovačkoj, svi dosadašnji postupci nadležnih govore upravo suprotno, odnosno pokazuju da ovako nešto nije bilo moguće bez makar prećutne saglasnosti države.

Hercegovačka ulica nalazi se na prostoru na kom se gradi Beograd na vodi. Interes da taj plac bude po svaku cenu raščišćen mogli su da imaju samo vlasnici projekta – Republika Srbija i arapski investitor.

Novinari Insajdera samo nekoliko dana od rušenja otkrili su da je rok da se taj deo Hercegovačke ulice raščisti bio 30. jun 2016. i da je zbog sudskih sporova koje su pokrenuli vlasnici objekata bio doveden u pitanje taj rok.

Prema Ugovoru o izgradnji Beograda na vodi, raščišćavanje terena za gradnju je obaveza Republike Srbije. U ugovoru se navodi da raščišćavanje treba da bude završeno do kraja 2019.

Kompanija Beograd na vodi objavila je plan gradnje, gde je plavom bojom obeležena druga faza - objekti u Hercegovačkoj ulici. Na prvi pogled izgleda kao tačan podatak da Beogradu na vodi ovaj deo Hercegovačke u trenutku rušenja nije potreban i da je tačno da oni nemaju ništa s noćnim rušenjem pod maskama.

Međutim, u pobrojanim rokovima za raščišćavanje zemljišta navodi se da za površinu takozvane pilot nepokretnosti pravno i fizičko raščišćavanje Srbija treba da završi do 30. juna 2016.

U tom delu se ne navodi šta tačno spada u pilot nepokretnosti jer se detalji o tome nalaze u Prilogu 5B.

Analizom Priloga 5B, ali u verziji ugovora na engleskom jeziku vidi se da Hercegovačka ulica, gde su i bili srušeni objekti, spada pod zemljište pilot nepokretnosti koje mora da bude raščišćeno do kraja juna 2016.

Iako je eksproprijacija ovog zemljišta završena, prema analizi novinara redakcije Insajdera očigledno je da je zakonska procedura počela da se razvlači zbog sudskih sporova koje su pokrenuli vlasnici objekata.

Logično pitanje je da li je zbog iskustva da bi sporovi mogli godinama da traju, umesto ubrzavanja procedura promenama zakona ili efikasnijim pravosuđem, u ovom slučaju odlučeno da to pitanje reši neka nepoznata grupa ljudi koja će jednostavno srušiti objekte usred noći.

Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da je neki državni organ naredio rušenje kako bi skratio procedure jer su neki od tih objekata bili pod sudskim sporovima, tadašnji premijer Vučić je rekao da se nada da nije.

„Imate jasne odbijenice za sve. Ne znam da li je nekome palo na pamet da uradi, nadam se da nije. Ponavljam, taj ko je to uradio je kompletan idiot. Da je došao da ruši u po bela dana bilo bi super“, rekao je tada Vučić.

Novinari Insajdera već godinama insistiraju na pitanjima u vezi sa dešavanjima u Hercegovačkoj ulici, a kako su izgledali samo neki od odgovora pogledajte u sledećem videu.

 

Šta smo još otkrili u vezi sa slučajem rušenja u Herceovačkoj pogledajte u dve emisije Insajder bez ograničenja – Rušenje pod maskama i Komandom protiv zakona.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.