Četvrti pripadnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a osumnjičen za vezu sa “kavačkim klanom” i Belivukom

Božidar Stolić, inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, uhapšen je zbog sumnje da je odavao službene tajne kavačkom klanu, njihovom navodnom vođi Radoju Zviceru i Veljku Belivuku, šefu beogradskog ogranka ove kriminalne grupe, preneli su mediji. To je četvrti pripadnik SBPOK-a koji se sumnjiči za saradnju sa ovim klanom.

Hapšenje, policija / Foto: Insajder

Pripadnici policije uhapsili su sinoć Stolića, dugogodišnjeg operativca u SBPOK-u, koji je između ostalog, radio i na rasvetljavanju iznuda. Ministrstvo unutrašnjih poslova još se nije oglasillo u vezi sa ovim hapšenjem. Nije poznato kakve su tačne sumnje, kakve je navodno informacije odavao vođama "kavačkog klana", u kom vremenskom periodu, šta je dobio zauzvrat. 

Stojić je četvrti pripadnik SBPOK-a koji je priveden nakon što su uhapšeni Veljko Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, 4. februara ove godine. Prvo su uhapšeni Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za droge u SBPOK-u i Bojan Vasiljevski, v. d. šefa Odseka za droge, osumnjičeni za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Njih dvojicu su uhapsili pripadnici Sektora unutrašnje kontrole.

Obojica su osumnjičeni da nisu obavili pretres po pravilima službe. Kako je navedeno, oni namerno nisu otkrili novac i drugi dokazni material u jednom od stanova u kojima su se krili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka,

Čovek koji je bio na najvišem položaju u ovoj službi, a za koga postoji sumnja da je sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka tako što je njegovom saradniku Marku Miljkoviću vratio blindirani automobil je Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a. Papić je uhapšen 9. marta zbog sumnje da je trgovao uticajem i bio je pritvoru mesec i po dana. Prema tvrdanjama tužilaštva, Papić je 15. aprila prošle godine uticao na kolege da upravo Miljkoviću vrate privremeno oduzeti blindirani automobil, i to pre nego što je vozilo pretreseno i utvrđeno da li u njemu ima nedozvoljenih predmeta, kao što su oružje ili narkotici.

Insajder je pisao da u postupku nezakonitog vraćanja automobila najbližem saradniku Belivuka, postoje četiri službene beleške i u njima su pripadnici MUP-a opisali sve okolnosti vraćanja blindiranog vozila.

Papić je na saslušanju izjavio da ga je tog 15. aprila "Nebojša Stefanović pozvao ljut što je Marko Miljković bio pet sati na saslušanju u Policijskoj upravi za grad Beograd, a još nije saslušan u SBPOK", nakon čega je on, kako je rekao, organizovao njegov prevoz do SBPOK-a. Stefanović, bivši ministar policije, a sada odbrane, saslušan je krajem aprila nakon čega se oglasio saopštenjem u kom je naveo da on nije tražio da se vozilo vrati.

U pisanom obraćanju javnosti naveo je da "niti je imao bilo kakve veze sa kriminalnom grupom (Veljka Belivuka) koja je predmet krivičnog postupka, niti je imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila".

Pored Stefanovića u istrazi su kao svedoci saslušani i Dejan Kovačević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-,a direktor policije Vladimir Rebić,  nekadašnji načelnik PU za grad Beograd Milan Stanić, bivši prvi čovek beogradske kriminalističke policije Milenko Minužaba, kao i još nekoliko pripadnika MUP Srbije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.