Direktor ADA za Insajder.net o kašnjenju radova na Golubačkoj tvrđavi (VIDEO)

Projekat obnove srednjovekovne Golubačke tvrđave, koju radi Austrijska razvojna agencija iz fondova EU, trajaće duplo duže nego što je predviđeno, pokazalo je istraživanje Insajdera. Prema projektu, obnova ovog spomenika kulture od javnog značaja počela je u septembru 2014, a trebalo je da bude završena do kraja jula 2016. Do isteka tog roka urađena su četiri od pet segmenata rekonstrukcije tvrđave. Međutim, najvažniji deo projekta, rekonstrukcija i konzervacija tvrđave, angažovana firma Ornament invest inženjering nije završila na vreme.

Direktor Austrijske razvojne agencije Klaus Kaper sa šefom Delegacije EU Majklom Deveneportom

Insajder.net je objavio izjavu autorke projekta Marije Jovin koja je istakla da su za probijanje roka i podizanje troškova obnove najodgovorniji izvođači radova i stručni nadzor zadužen za nadgledanje radova.

Međutim, direktor kancelarije Austrijske razvojne agencije u Beogradu Klaus Kaper kaže za Insajder.net da glavni razlozi za kašnjenje leže u nepotpunoj i lošoj projektnoj dokumentaciji.

„U toj dokumentaciji su protivno srpskom Zakonu o planiranju i izgradnji nedostajali brojni delovi, kao što su, na primer, rezultati prethodnih istražnih radova pomoću kojih se utvrđuje količina radova koje je neophodno izvesti tokom realizacije projekata. Nedostajali su brojni precizni crteži kula i zidina bez kojih je nemoguće izvoditi radove. Neka rešenja data u projektu su čak bila pogrešna i neodgovarajuća stanju na terenu i da su realizovana tako kako u projektu stoji ugrozila bi tvrđavu“, kaže Klaper za Insajder.net.

O razlozima zbog čega je EU odobrila projekat koji je navodno nepotpun, zbog čega su tenderski uslovi bili najmanje zahtevni za tvrđavu i o tome kako su rasli troškovi radova na tvrđavi možete pogledati u intervju s direktorom kancelarije Austrijske razvojne agencije Klausom Kaperom.

 

Kako se projekat finansira(o) i šta je završeno.

EU je kroz projekat Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji, vredan 19,5 miliona evra, za rekonstrukciju Golubačke tvrđave opredelila 6,9 miliona evra, podaci su Austrijske razvojne agencije, koja projekat i realizuje.

Pošto je rok istekao 22. jula 2016, u budžet EU je vraćeno oko milion evra.

Da bi projekat bio nastavljen Vlada Srbije i Austrijska razvojna agencija potpisali su Memorandum na osnovu kog je ADA iz svojih fondova donirala 596.000 evra  za nastavak radova. Tim novcem se finansiraju trenutni radovi na tvrđavi.

Prema navodima Austrijske razvojne agencije, od maja ove godine finansiranje radova na tvrđavi trebalo bi da preuzme EU, koja će u okviru svog novog projekta izdvojiti 1.300.000 evra. EU će donirati i dodatnih 350.000 evra koji će biti iskorišćeni za opremanje tvrđave za prijem turista i podršku preduzeću Tvrđava Golubaćki grad, koje upravlja ovim kompleksom.

Do isteka roka krajem juna 2016. završen je tunel dug 152 metra zahvaljujući kom Dunavska magistrala više ne prolazi kroz tvrđavu, centar za posetioce, obaloutvrda duga 430 metara i infrastrukturni radovi koji uključuju gradnju trafo-stanice, sistema za snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.