Država nastavila sa finansiranjem Er Srbije i nakon isteka ugovornih obaveza

Iako je prema ugovoru sa Etihadom država bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016, finansiranje nacionalne aviokompanije sredstvima iz budžeta se ipak nastavilo. Kako se može videti u finansijskim izveštajima ove kompanije osnov za nastavak finansiranja tokom 2017. pronađen je u Strategiji za razvoj turizma, a samo po ovom osnovu kompaniji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra. U finansijskim izveštajima kompanija je prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od 20 miliona evra, a Vlada Srbije i ministarstvo finansija već tri dana odbijaju da odgovore na šta se sve tačno odnose ova davanja. Bez ovih davanja, koja kompanije prikazuje kao prihod, Er Srbija bi i četvru godinu za redom završila u minusu.

Air Serbia

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija iz UAE Etihad.

Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016.

Danas pitamo: Zbog čega je država nastavila da finansira Er Srbiju?

I pored toga, a prema podacima iz finansijskog izveštaja, ova kompanija je u 2017. godini prihodovala od državne pomoći oko 2,4 milijarde dinara.

Kako se navodi Er Srbija je od države primila 1,4 milijarde dinara na ime podrške razvoja saobraćajne mreže a u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, u skladu sa Strategijom razvoja turizma”.

Ova strategija je usvojena krajem 2016, upravo u vreme kada je po ugovoru, država trebalo da prestane sa subvencionisanjem Er Srbije.   

Strategija predviđa direktnu budžetsku pomoć za aktivnosti koje doprinose razvoju turizma ali se u njoj nigde eksplicitno ne navodi da će država donirati nacionalnu avio kompaniju.

Kada je u pitanju avio prevoz, kao ciljevi strategije navode se samo obezbeđivanje pristupa niskobudžetnim kompanijama i stvaranje vlastite čarter kompanije.

Strategija o razvoju turizma je inače usvojena za period do 2025 godine, pa se postavlja pitanje da li će država po istom osnovu nastaviti da subvencioniše Er Srbiju i u narednih sedam godina. 

Kredit od Fonda za razvoj

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, prošle godine Er Srbija je dobila i kredit od Fonda za razvoj Republike Srbije u iznosu od 14 miliona evra sa rokom dospeća od 18 meseci i kamatnom stopom od 3,5 odsto godišnje. Ovakvi uslovi otplate znatno su povoljniji od onih pod kojima se Er Srbija prethodnih godina zaduživala kod Etihada.

Tokom 2015. i 2016. Er Srbija je od Etihadove firme Ea Partners uzela dva kredita u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dolara sa godišnjom kamatom od čak 6,96 odsto. Pored ovako visoke kamate, samo za troškove obrade kredita naplaćeno je 6,55 odsto po kreditu, odnosno ukupno 7,8 miliona dolara.

Ove kredite, Er Srbija bi trebalo da vrati 2020, odnosno 2021. godine.

Bez donacija, Er Srbija bi u jednom periodu imala gubitke veće nego JAT 

Od niza obećanja o arapskom ulaganju u proizvodnju čipova, vojnog naoružanja, njihovog ulaganja u poljoprivredu, turizam, kulturu, bankarstvo, jedina arapska investicija koja je potpuno realizovana jeste Er Srbija.

Er Srbija nasledila je nekadašnji Jat, koji je 2013. godine bio u dugovima i na ivici bankrota.

Prema finansijskim izveštajima,Er Srbija posluje pozitivno već od 2014. godine, ali tako što kao prihod računa državna davanja.

Država je u Er Srbiju uložila novac bespovratno, i to više od Etihada.

Arapska kompanija dala je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije Er Srbija.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je za ovih pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od  3,3 miliona evra. Naredne godine on je bio još veći i iznosio je 4 miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra, dok je prošlogodišnja dobit oko 16 miliona evra.

Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za četiri godine iznosio ukupno oko 180 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT. 

Sve što je JAT tražio, “oni su dobili”

Kako je objavljeno u serijalu Insajdera o kompaniji Air Serbia, pravni tim tadašnjeg JAT-a imao je brojne primedbe na nacrt Ugovora sa Ethadom i te primedbe je izneo prestavnicima Vlade. U primedbama na nacrt ugovora, do kojih je došao Insajder, pravni tim JAT-a, između ostalog, ocenjuje da su povlastice Vlade takve da bi JAT mogao da funkcioniše i bez partnera.

"Ubeđen sam da bi JAT sa onim što je Er Srbija dobila kao podršku od Vlade Republike Srbije, da bi JAT bez Etihada napravio značajno bolji rezultat. Sve ono što smo mi tražili kao pomoć nacionalnom avio-prevozniku, oni su dobili, i dobili su značajnije više", rekao je za Insajder Velibor Slavuj, tadašnji izvršni direktor JAT-a za saobraćaj.

Pogledajte istraživanje Insajdera o poslovanju kompanije Er Srbija, troškovima države i uslovima pod kojima je Etihad preuzeo 49 odsto vlasništva u nacionalnoj avio kompaniji.

 
 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.