Dug istorijat sumnji u veze lekara sa Zemunskim klanom

Predsednik Nove Srbije Velimir ilić pokazao je fotografiju Drušana Spasojevića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je navodno snimljena u Šilerovoj ulici u sedištu Zemunskog klana. Ne ulazeći u analizu zašto je Ilić tek sada pokazao fotografiju koju je, kako kaže, dobio od Službe, kao ni u njenu autentičnost, ostaje pitanje šta ova fotografija uopšte dokazuje.

Ilustracija

Veze Zemunskog klana s lekarima u Urgentnom centru i njihovo navodno učešće u „dokrajčivanju“ protivnika klana nekoliko puta su proveravane. Činjenice govore da istraga protiv lekara nikada nije otvorena.

Već u Sablji, neposredno nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, u martu 2003, Policija je proveravala deo izjave svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića u vezi s lekarima koji su navodno bili na platnom spisku Zemunskog klana. Radilo se o Miroslavu Risoviću, tada doktoru specijalisti anesteziologije Kliničkog centra, i Zlatiboru Lončaru, tada doktoru na specijalizaciji iz opšte hirugije.

Prema dostupnim informacijama i sećanju onih koji su učestvovali u istrazi protiv Zemunskog klana, Risović je priveden i nađen mu je nelegalan pištolj. Nagađalo se da je ovaj lekar bio blizak sa šefovima Zemunskog klana, pa čak i da je dojavljivao Miloradu Ulemeku šta se događa tokom reanimacije Đinđića, kojoj je prisustvovao.

Kako nije bilo dokaza da je učinio protivzakonite radnje u korist Zemunskog klana, on je pušten.

Međutim, Risović ubrzo napušta zemlju i to, navodno, koristeći hrvatski pasoš. Otputovao je ženi u Kanadu. 

Foto: foto: ozonpress.net

Tokom svog mandata, ministarka pravde Snežana Malović 2010. je tražila od kanadskih vlasti da lociraju Risovića. Prema saznanjima Insajdera, podaci iz Kanade nikada nisu stigli.

„Obavestila sam kanadske kolege da je protiv Risovića pokrenut pretkrivični postupak u Srbiji zbog sumnji da je bio saradnik Zemunskog klana i da je prema saznanjima naših istražnih organa on došao u Kanadu 2004. Dobila sam uveravanja da će, ako se još nalazi u Kanadi, biti lociran i da će nas obavestiti o tome“, rekla je za Blic ministarka 22. februara 2010.

Zlatibor Lončar je po sopstvenim tvrdnjama bio u policiji, čak i na poligrafu. Posle svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija, koji ga je doveo u vezi sa smrću Veselina Božovića, koji je ubijen 2002, Lončar je rekao da je to laž i da Božovića nikada nije video. Te tvrdnje je ponovio 2012. optužujući kolege.

“Ovakva gnusna laž je svojevremeno proistekla iz bolesnih umova pojedinih kolega. Nekada je profesionalna zavist bila motiv da se lansiraju ovakve laži, zbog čega sam na svoj zahtev u vreme Sablje išao tri puta na poligraf kako bih i na taj način dokazao istinu. Osim toga, zahtevao sam detaljnu proveru svih takvih i sličnih navoda i rezultat toga je da je istina na mojoj strani, a da su navedene informacije laž“, rekao je Lončar, a preneo Blic 24. maja 2012. 

O mogućim vezama Zemunskog klana i lekara Urgentnog centra govorio je i bivši direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec.

On je u intervjuu Blicu u martu 2006. naveo i razgovor koji je imao s Miloradom Ulemekom šest meseci pre nego što je prebijen na kućnim vratima u januaru 2003. 

„Šest meseci pre nego što sam pretučen Ulemek me je pozvao na mobilni telefon. Rekao je: 'Legija ovde, ostavi Risovića i Lončara na miru'.

Odgovorio sam mu: 'Zamislite da se vaši vojnici ponašaju prema vama kao da su oni vama starešine, a ne obrnuto.'

On je rekao: 'Da ne ulazimo u priču, vi ovo shvatite kako god hoćete', i spustio slušalicu“, rekao je Bajec.

Prema njegovim rečima, tada nije bio siguran da li je to uopšte bio Ulemek, ali kada je komandant JSO-a s vođom Zemunskog klana došao posle tri dana u Urgentni centar shvatio je šta se dešava.

„Dočekali su ih Zlatibor Lončar i Miroslav Risović, a Risović ih je pustio na službeni ulaz, čiji ključ imaju samo hirurzi“, rekao je Bajec.

Iako je bilo informacija, čak i svedočenja, da su Bajeca pretukli članovi Zemunskog klana 2002, istraga nikada nije dobila epilog.

O vezama lekara sa Zemunskim klanom govorili su u svojim iskazima i svedoci-saradnici na suđenju za ubistvo premijera. Ostaje činjenica da takve tvrdnje zvanične istrage, ni policijske, pa ni sudske i tužilačke, nikada nisu potvrdile.

Fotografija Zlatibora Lončara i Dušana Spasojevića, ako je autentična, u ovom trenutku bi mogla samo da dokaže da su se poznavali.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.