Dvoje bivših poslanika za Insajder: Nismo potpisali zahtev za sazivanje Skupštine

Među 154 poslanika koji su potpisali zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije, čiji je nastavak zakazan za sutra, našla su se i imena i potpisi petoro bivših poslanika, od kojih je četvoro ostavke podnelo još 2017. godine. Vesna Rakonjac i Branislav Blažić, čija se imena nalaze na tom spisku i koji više ne obavljaju poslaničke funkcije, navode za Insajder da taj zahtev nisu potpisali.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Sednica Skupštine Srbije počela je vanredno zasedanje u ponedeljak, a na dnevnom redu je oko 40 zakonskih predloga i akata, uglavnom iz oblasti obrazovanje. Ovo zasedanje ne bi moglo da bude održano da prethodno, kako predviđa zakon, najmanje trećina narodnih poslanika nije podnela zahtev predsednici parlamenta Maji Gojković.

Martinović: Moja je greška što se potpisima bivših poslanika zakazala Skupština

Zahtev za sazivanje ove sednice je međutim potpisalo 149 poslanika vladajuće koalicije, ali i još pet bivših parlamentaraca, svi iz redova Srpske napredne stranke, koji su ostavke u Skupštini podneli još 2017. i 2018. godine.

Na tom spisku je Vesna Rakonjac, koja je poslaničku funkciju prestala da obavlja 21. decembra 2017. godine, a koja je sada na mestu direktorke Uprave za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja. Na pitanje Insajdera kako se njen potpis našao na zahtevu za održavanje vanredne sednice, Rakonjac navodi da ne zna o čemu se radi.

„Ja od 22. decembra 2017. nemam nikakve veze sa dešavanjima u parlamentu i od tada nemam pristup dokumentima“, kaže Rakonjac.

Opozicija traži ostavku Gojković i najavljuje krivičnu prijavu

Poslanik SzS Miroslav Aleksić izjavio je da će protiv predsednice Skupštine Maje Gojković biti podneta krivična prijava zbog potpisa bivših poslanika koji su stavljeni na zahtev za sazivanje vanrednog zasedanja Skupštine Srbije. Kako je naveo, pravnu i političku odgovornost za to mora snositi prvenstveno predsednica Skupštine.

"Ovo je još jedan u nizu dokaza da poslanici Narodne stranke i Saveza za Srbiju, kao i drugi poslanici opozicije, opravdano bojkotuju parlament i da apsolutno ne bi trebalo davati legitimitet urušavanju najvišeg zakonodavnog tela", ocenio je Aleksić.

Zbog sazivanje sednice po zahtevu koji su potpisali i bivši poslanici, predstavnici SzS zatražili su i ostavku Maje Gojković.

Ona ističe da taj zahtev nije videla i da ne zna o čemu se radi.

„Možda je došlo do greške, ali ja u to ne mogu da ulazim - dodaje Rakonjac.

Na zahtevu za sazivanje vanredne sednice našao i potpis Branislava Blažića, koji je ostavku na mesto poslanika u Skupštini podneo još 10. oktobra 2017. Blažić od tada obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

“Ništa nisam potpisivao u vezi sa sazivanjem Skupštine, jer kao državni sekretar u Ministarstvu tako nešto ne mogu da uradim. Možda je došlo do neke tehničke greške, jer sam u Ministarstvu još od 2017. godine”, kaže on za Insajder.  

Na istom spisku je i Aleksandra Đurović, takođe bivša poslanica SNS. Ona je ostavku podnela 8. septembra 2017. godine, a trenutno je na funkciji ambasadora u inostranstvu. Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, Đurović je sada šefice Stalne misije Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu. Odgovor na pitanje kako se njeno ime našlo na zahtevu za sazivanje vanredne sednice nismo dobili, jer ona nije odgovarala na pozive i poruke novinara Insajdera.

Nepoznato je i kako su se na zahtevu poslanika vladajuće većine našla imena Željka Sušeca, koji nije poslanik od 4. juna prošle godine, i Marka Gavrilovića, koji je ostavku na mesto poslanika podneo 10. oktobra 2017.

Prema podacima sa sajta Agencije, Sušec trenutno obavlja funkciju zastupnika ogranka JP Vojvodina šume i odbornik je u Skupštini grada Pančeva.

Arsić: Ne znam kako se to dogodilo, kakva je procedura ni ko je odgovoran

Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS, koji je i jedan od potpisnika zahteva za održavanje vanredne sednice, nije umeo da odgovori na pitanje Insajdera kako su se imena bivših poslanika našla na tom spisku.

„Stvarno ne znam“, kaže on.

Arsić, kako tvrdi, takođe ne zna kakva je procedura za podnošenje zahteva, odnosno ko bi mogao da bude odgovoran za očigledno falsifikovanje potpisa.

Pitanje kako je moguće da se sednica parlamenta zakazuje na osnovu potpisa bivših poslanika, Insajder je uputio i predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, koja je zahtev za održavanje vanredne sednice primila 8. februara.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.