Firma bivše državne sekretarke MUP-a dobila posao od MUP-a

BPS Security, firma u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a, dobila je posao obezbeđenja od MUP-a, otkriva Insajder. Posao je dobila kao deo konzorcijuma sa kojim je MUP potpisao okvirni sporazum za nabavku u 2019. i 2020. u vrednosti od najmanje 60 miliona dinara, odnosno pola miliona evra.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova objavljena je dokumentacija iz koje se vidi da je MUP sa konzorcijumom firmi V.I.P. Security, G4S Secure Solution, BPS Security i Tisten Group početkom decembra sklopio okvirni sporazum za nabavku fizičko tehničkog obezbeđenja za potrebe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Kao jedini ponuđači, sa MUP-om su sklopili posao po ceni radnog sata u visini od 490 dinara bez PDV-a.

Milena Vuković bila je kratak period državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova, a kako prenose mediji i savetnica ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Za državnu sekretarku je imenovana u septembru 2015, a već krajem januara 2016. podnela je ostavku. Kako je objavljeno na sajtu Vlade, Milena Vuković je, podnošenjem ostavke, razrešena i dužnosti člana Saveta Kriminalističko-policijskog univerziteta, kao predstavnik osnivača, kao i funkcije predsednika Nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP.

Firmu za privatno obezbeđenje BPS Security osnovala je u februaru 2017. godine.

Kako se vidi na portalu E- kapija, ova firma poslove obezbeđenja dobila je od različitih državnih institucija kao što su Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Beograd, Poreska uprava Srbije, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, GSP Beograd, Parking Servis, Gradski centar za socijalni rad, EPS, Poštu.

Sudeći po tenderima objavljenim na ovom portalu, pre ovog posla, takođe je radila za MUP i to kao deo konzorcijuma sa još tri firme dobila je u avgustu prošle godine i to za održavanje higijene u objektima MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović krajem decembra prošle godine je rekao da se razmatra pilot projekat, u okviru kojeg bi licencirani radnici firmi za privatno obezbeđenje, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovnima fizičkog obezbeđenja objekata MUP, umesto pripadnika MUP-a, tamo gde je to moguće.

Uvođenje privatnog obezbeđenje pravdao je uštedama i za građane i za MUP.

„Pokazaćemo da može da se napravi ušteda i umesto da primamo nove ljude, jednim delom ćemo primati ljude koji imaju licence da te poslove obavljaju, a da policijski službenici obučeni za policijske poslove, rade ono što niko sem njih ne može”, rekao je tada Stefanović.

On je naveo da će radnici firmi za privatno obezbeđenje moći da obavljaju posao fizičkog obezbeđenja onih zgrada koje nemaju poseban rizik, a da bi jedan od prvih objekata koji će biti iskorišćen u pilot projektu mogao da bude objekat Jedinice za obezbeđenje u Sarajevskoj ulici.

Nedavno se na Youtube-u pojavio video snimak na kome se vidi da zgradu MUP-a u Sarajevskoj obezbeđuje privatno obezbeđenje na čijoj uniformi piše BPS Security.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.