Fristajler i Tilt - borba kriminalnih grupa za prevlast?

Beogradski splav Fristajler delimično je izgoreo rano jutros u požaru, a samo nekoliko minuta kasnije, s druge strane reke, kod Beton hale, bačena je eksplozivna naprava na klub Tilt, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

klub Tilt nakon napada

Prema pisanju medija, splav su zapalila dva napadača koja su se klubu približila čamcem i bacila na njega zapaljive materije. Potom su pobegli, takođe čamcem, prema Brankovom mostu.

Za sada nema informacija da li su ova dva napada povezana.

Mesta poznata po nasilnim obračunima

Splav Fristajler i noćni klub Tilt su popularna beogradska mesta za izlazak, međutim, istovremeno su poznata i kao mesta na kojima se dešavaju nasilni incidenti u koje su uključeni članovi obezbeđenja bliski navijačkim grupama. Iz ovih incidenata je jasno da pripadnici navijačkih grupa istovremeno rade kao obezbeđenje ovih klubova.

U januaru prošle godine, nakon sukoba s obezbeđenjem kluba Tilt, preminuo je Slobodan Vukić. Istraga se vodi protiv Milovana Tadića, pripadnika obezbeđenja kluba, koji je, prema pisanju CINS-a, blizak navijačima Partizana.

U junu 2013. ispred splava Fristajler u pucnjavi su ranjena tri mladića. Među njima su bili Rade Petrović, pripadnik obezbeđenja na splavu Fristajler i član navijačke grupe Partizana Alkatraz, i Darko Ristić Meda, danas poznat kao pripadnik navijačke grupe Janjičari. Mediji su pisali da je motiv vatrenog obračuna borba navijačkih grupa za prevlast nad poslovima obezbeđenja u beogradskim noćnim klubovima.

Nemoć države da se izbori s huliganima

Krajem prošle godine mediji su objavili snimak upravo iz kluba Tilt na kome se Darko Ristić Meda, blizak prijatelj nedavno ubijenog vođe Janjičara Aleksandra Stankovića, vidi kako brutalno udara Zorana Jakšića, vođu kriminalne grupe Amerika, koja se bavi trgovinom narkoticima.

Ristić je postao poznat široj javnosti pošto je sa Stankovićem i Veljkom Belivukom, još jednim članom Janjičara, 28. aprila 2016. napao dva pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, na parkingu ispred stadiona u Humskoj ulici. Ceo incident zabeležen je sigurnosnim kamerama kluba, a javnost je bila šokirana brutalnošću huligana koji su bili svesni da se sve snima.

Stanković je oslobođen optužbi za ovaj napad, a Belivuk i Ristić su osuđeni na godinu dana, odnosno na 22 meseca kućnog zatvora.

Aleksandar Stanković ubijen je sredinom oktobra u mafijaškom obračunu. Iako je bio pravosnažno osuđen zbog trgovine drogom i posedovanja oružja na pet godina i 10 meseci zatvora, Stanković je tri godine, uz dozvolu suda, odlagao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

Ubistvo Stankovića još nije rešeno, iako su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i premijer Vučić dramatično reagovali nakon ubistva vođe Janjičara.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare najavio rat protiv mafije iz zemalja okruženja, a premijer potvrdio da se radi o “uvoznom ubistvu” i da su osumnjičeni za ubistvo Stankovića „dovedeni sa strane da haraju Beogradom“.

Veljka Belivuka, poznatog pod nadimkom Velja Nevolja, koji je, kako sam navodi, „nasledio“ Stankovića na čelu Janjičara, Policija sumnjiči za ubistvo Vlastimira Miloševića od pre manje od mesec dana.

O nemoći države da se izbori sa kriminalnim grupama povezanim s navijačkim grupama govori i činjenica da je Belivuk u trenutku ubistva trebalo da služi kaznu kućnog pritvora zbog napada na Vazuru u aprilu prošle godine.

On, međutim, nije počeo izdržavanje te kazne jer je njegov predmet, kako je rečeno za Insajder.net u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, bio u proceduri.

Belivuk je bio i radnik obezbeđenja beogradskog splava Blejvoč, a pravnosnažno je osuđen na pet meseci i 15 dana zatvora jer je 2007, kao radnik obezbeđenja, udarcima metalnom stolicom po glavi naneo teške telesne povrede Bojanu M. nakon verbalnog sukoba s njim i njegovim prijateljima.

Država i lica iz „kriminogenih struktura“

Prema ranijim istraživanjima Insajdera objavljenim u serijalu (Ne)moć države, protiv vođa i pripadnika najvećih navijačkih grupa Policija je podnosila brojne krivične prijave za teška krivična dela, ali zbog nedovoljnih i neadekvatnih reakcija pravosudnog sistema ove prijave uglavnom nisu procesuirane.

Na veze državnih organa s pripadnicima Janjičara ukazao je i Vojni sindikat Srbije, koji je 6. februara podneo krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su „licima iz kriminogenih struktura - Vučku, Saletu Mutavom i Velji Nevolji - omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanja iz vatrenog oružja“.

Prema ranijim saznanjima Insajdera, Nenad Vučković zvani Vučko ranije je bio pripadnik Vojske Srbije, a trenutno je pripadnik Žandarmerije. Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača.

Podsetimo, o vezama Janjičara s Vučkovićem prvi je pisao Insajder, objavivši njegovu fotografiju sa Stankovićem i Belivukom.

Ministar Nebojša Stefanović na pitanje Insajdera o vezama Vučkovića, pripadnika elitne jedinice Policije, s navijačkim grupama i osobama osuđivanim za teška krivična dela, odgovorio je u oktobru prošle godine, rekavši „da ne misli da postoji krivično delo biti navijač ili vođa navijača".

O nemoći države za obračun s huliganima govorio je i premijer Aleksandar Vučić u junu prošle godine.

Na pitanje Insajdera kad će država krenuti u borbu protiv huligana i kako će ta borba biti zastupljena u ekspozeu rada buduće vlade, Vučić je rekao da o tome nije napisao ni reč jer je za tako nešto potreban „društveni konsenzus“.

S.D.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.