Gradonačelnik Subotice za Insajder: Jesam psovao, nisam tukao

Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban potvrdio je za Insajder da je imao verbalni sukob sa Vladimirom Polovinom, po svemu sudeći stranačkim kolegom, ali tvrdi da nije bilo fizičkog obračuna. Na audio snimku koji je dospeo u javnosti u jednom trenutku se čuje zvuk poput lupanja šamara.

Bogdan Laban

Branilac Vladimira Polovine za Insajder kaže da je njegov klijent otišao u policiju da podnese krivičnu prijavu za fizički i verbalni napad protiv Labana, ali je sam Polovina zadržan u pritvoru, kako navodi njegov advokat, bez obrazloženja. O razlozima sukoba niko ne želi da govori.

Porodica Polovina: Pretučen pred svedocima 

Porodica Polovina izdala je zvanično saopštenje u kome se navodi da je Vladimir Polovina pretučen naočigled nekoliko svedoka i u prisustvu gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana.

"Ovaj nemili događaj odigrao se tokom razgovora u kojem je gradonačelnik Vladimiru Polovini izrekao niz uvreda i direktnih i ozbiljnih pretnji, o čemu postoji i audio snimak. Bez obzira na razloge koji su doveli do ovog incidenta, najoštrije osuđujemo prebijanje Vladimira Polovine i energično zahtevamo od pravosudnih organa da bez daljeg odlaganja rasvetle ovaj slučaj", navodi se u saopštenju.

Na audio snimku koji je juče objavljen na portalu Espreso između ostalog se čuje kako muška osoba, za koju se navodi da je gradonačelnik Subotice, preti čak i smrću drugom muškarcu, za kog se navodi da je profesor Građevinskog fakulteta Vladimir Polovina.

Do sastanka Bogdana Labana i Vladimira Polovine došlo je u jednom subotičkom hotelu zbog plakata izlepljenih pre tri dana po celoj Subotici na kojima je pisalo "Bogdane, Bog je ljut".

Na snimku se čuje da Laban optužuje Polovinu da je lepio plakate koje su se odnosile na gradonačelnika Subotice. Polovina to i ne poriče. 

Na pitanje novinara Insajdera da li je preslušao snimak i da li je autentičan, Laban navodi da nije čuo snimak, ali je potvrdio da je rekao Polovini da će mu iščupati grkljan.

Izvod transkripta audio snimka:

 Laban: Slušaj bre dečko. Ti si jedan klošar. Da li stvarno misliš da si ti pametan? 

 Polovina: Ne nužno. Ne kažem da sve što uradim je pametno. 

 Laban: Ovo što si danas uradio je prevršilo svaku meru. 

Laban: Ja sam žrtva mafijaške klopke

 Polovina: Shvatio sam po vašem nastupu. 

 Laban: Prevršio si svaku meru, moje je da ti je*em mater sada. Neka me Bog kazni ako sam bilo šta uradio. Jesi čuo šta sam ti rekao?

 Polovina: Da. 

 Laban: Ti si džukela. Jesi ti psihopata, jesi se lečio? Nemoj onda da se*eš više, je*aću ti mater.

 Polovina: Shvatio sam poruku. 

 Laban: Jesi shvatio?

 Polovina: Jesam. I to potpuno jasnu.

 Laban: Jesi shvatio? U ovom gradu nećeš mi se osvrnuti više. Jesi ti normalan? Radi bre šta god hoćeš, boli me bre ku*ac, kao pi*ku ću te namestiti. Boli me ku*ac s kim si dobar, nazovi odmah i reci: "Glavonja je rekao da im se je*be mater". Još jednom te čujem samleću te, kao mleveno meso. Gledaj me tim psihopatskim očima, gledaj me dobro. Gledaj me pravo, grkljan ću ti iščupati, kad ga ščepam, kao moj pitbul ću ti pojesti taj grkljan. Pi*ko jedna smrdljiva. Nemoj da me pominješ više. Je*ite se bre, gde hoćeš se je*i, s kim hoćeš u bulju se je*i, nemoj da spominješ mene i moju familiju koja ti ništa nije učinila. Jesi čuo džukelo? Jesi čuo šta sam rekao?

 Polovina: Jesam.”

 U nastavku snimka muški glas za koji se tvrdi da pripada Labanu izgovara čak i sledeće:

 “Kako da se ponašam bre, nemoj da te sad sagorim. Treba da ti betonske cipele dam?”

 Laban: To nisu pretnje smrću

 Iako priznaje da je rekao da Vladimiru Polovini da će mu “iščupati grkljan”, Bogdan Laban tvrdi da nije pretio smrću. Međutim smatra da je odgovoran jer nije primereno da koristi takav rečnik kao politički funkcioner.

 „To ne dolikuje političkom funkcioneru, ali sam jednostavno bio isprovociran jer to traje mesecima... preterao sam. Do sada to nikada u životu nisam uradio, ali ovo je već prevršilo sve granice... Preti se mojoj porodici na takav način... To nije od juče, danas...“

Na pitanje zbog čega mu Polovina preti, Laban kaže:

„Ne znam šta se dešava sa tim čovekom. To su bljuvotine, ja sam još ranije podneo prijavu zbog toga, ali da ceo grad izlepi porukama „Bogdane Bog je ljut“.... u šoku sam bio“.

Izvinjenje

Bogdan Laban i Vladimir Polovina sukob će rešavati na sudu. U međuvremenu se Bogdan Laban izvinio građanima:

„Izvinjavam se građanima Subotice i Srbije što sam koristio neprimerene reči, iako taj čovek ništa dobro ne zaslužuje. Pogrešio sam i reagovao neprimereno. Još jednom izvinjavam se građanima Subotice i Srbije. „

Na pitanje da li će podneti ostavku na mesto gradonačelnika Subotice, Laban kaže da je spreman da snosi političke posledice, ali o ostavci neće sada odlučivati.

Otišao da prijavi napad, zadržan u pritvoru

Branilac Vladimira Polovine Duško Kliska za Insajder kaže da je sudija njegovom branjeniku zabranio da se javno oglašava do četvrtka, kada će biti saslušani svedoci u postupku.

Ono što je ostalo neobjašnjeno je zašto je Polovina zadržan u pritvoru kada je otišao u policiju da podnese krivičnu prijavu protiv Labana za verbalni i fizički napad.

“On je došao u policiju da podnese krivičnu prijavu za fizički napad i brutalne uvrede. a onda su ga od oštećenog pretvorili u osumnjičenog. To nema čak ni u rešenju. Ja sam tražio eksplicitno da mi iznesu razloge, oni su rekli po odobrenju Tužilaštva, Ja sam tražio to odobrenje, oni nisu imali. Uneo sam to kao primedbu na njihov primerak koji sam potpisao”, kaže Kliska.

Bogdan Laban kaže da je i on dao iskaz u policiji i da je pozvan u četvrtak da izađe pred sudiju. Iako kaže da se on i Polovina ne znaju od ranije, Laban navodi da je on podneo krivičnu prijavu protiv Polovine pre incidenta u subotu zbog pretnji koje mu je Polovina ranije upućivao.

Laban: Pretio mi je Insajderom

Na audio snimku se čuje kako u jednom trenutku Bogdan Laban pominje autorku Insajdera Brankicu Stanković.

 Izvod iz transkripta audio snimka:

Laban: Tebi stranka bitnija? Pa ti si u "Ne davimo Beograd". Ti si ista Brankica Stanković, kako si ti u Tužilaštvu? Kako si ti u Tužilaštvu? Ti si tamo s Brankicom Stanković, jesi napisao sam?

 Polovina: Ne. 

 Laban: Nisi napisao? 

 Polovina: Nisam napisao da sam s njom. 

 Laban: Nego s kim si. S "Ne davimo Beograd"? Šta misliš da ti tu pi*ku sad razbijem? A? Šta misliš o tome? Je l' me shvataš ozbiljno? 

 Polovina: Shvatam.

 Na pitanje zbog čega je pomenuo autorku Insajdera, koja ne poznaje ni njega ni Polovinu, Laban kaže da je prvo njemu Polovina pretio Insajderom.

„Ja sam je pominjao zato što je on pomenuo, pre tri - četiri meseca, kod čoveka koji je već podneo prijavu protiv njega. Tvrdio je da je dao informacije Insajderu“, rekao je Laban, ali je tvrdi da ne zna o kakvim je informacijama reč.