IMT traktori ponovo na tržištu?

Svetlana Pandžić, bivša radnica Industrije motora i traktora iz Novog Beograda i organizatorka protesta za obnovu proizvodnje IMT-a, kaže za Insajder da je dobila uveravanja od stečajnog upravnika da će IMT krajem ove godine započeti proizvodnju.

Prema njenim rečima, indijska kompanije Tafe, stari partner IMT-a, ući će u posao kao strateški partner.

„Stečajni upravnik je izjavio da je interes svih da se pokrene gigant kao što je IMT i najavio ponovni početak proizvodnje od kraja decembra. Dogovorili smo zaštitu znaka IMT i pokretanje proizvodnje“, kaže Pandžić za Insajder.

Njoj je 13. septembra stigao dopis Vlade Srbije u kome se ona upućuje na Ministarstvo privrede, a isto ministarstvo na stečajnog upravnika koji je, po novom zakonu o stečaju, nadležan za pokretanje proizvodnje i isplatu zaostalih zarada.

„Sa rukovodstvom Tafe-a smo o pokretanju proizvodnje pričali i pre godinu dana, ali i prekjuče. Oni su odavno spremni da preuzmu IMT. Niko ne zna zašto se toliko čekalo“, ističe Pandžić.

Industrija motora i traktora je krajem osamdesetih godina prošlog veka proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, da bi ta brojka na kraju pala na svega šest stotina pred gašenje. IMT je krajem 2015. otišao u stečaj, a iza firme je ostao dug od 186 miliona eura. Na biro rada 2014. odlazi 500 radnika, a nakon proglašenja stečaja preostalih 360.

Fabrika IMT-a se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu u Bloku 63 i na devet hektara u Dobanovcima.

Razloge za guranje IMT-a u stečaj i prekid proizvodnje mnogi su videli u činjenici da potencijalni kupci nisu želeli da sklapaju traktore, već su se interesovali za prenamenu industrijskog zemljišta u građevinsko, kako bi se na tom mestu gradile stambene zagrade.

Brnabić: IMT jedan od prioriteta na kojima Vlada radi

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je 30. septembra ove godine da je veoma važno da se oživi proizvodnja traktora u Srbiji, navodeći da je za IMT zaintresovana indijska kompanija Tafe.

“Moramo da probamo da oživimo IMT. Kao što je Aleksandar Vučić rekao kada se vratio iz Indije, imamo velikog indijskog investitora, kompaniju Tafe koja je zainteresovana za IMT i radimo sa njima kako bi mogli da ponovo pokrenemo proizvodnju traktora u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi to bilo važno, ne samo zbog proizvodnje i izvoza nego zato što bi se subvencionisao proizvod koji se pravi u Srbiji.

“To je jedan od priotroteta na kojima Vlada radi”, rekla je ona.

Podsetimo, direktor kompanije Tafe Kamal Ahuđa je još u februaru ove godine na Drugom zasedanju Biznis foruma Srbija – Indija izjavio da je njegova firma zainteresovana za strateško partnerstvo ili kupovinu IMT-a u stečaju.

"Kada je reč o traktorima, mi u Srbiji od početka šezdesetih godina prošlog veka imamo saradnju sa IMT i IMR. IMT je trenutno u stečaju, ali mi imamo tehnologiju koja je slična IMT traktorima. Mi smo kao brend prisutni svuda”, izjavio je Ahuđa.

izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.