Insajder bez ograničenja: 22 godine bez odgovora ko je ubio braću Bitići

U julu 1999. godine trojicu američkih državljana albanskog porekla - Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija uhapsile su srpske vlasti, a zatim su pronađeni mrtvi s rukama vezanim na leđima. Do danas Tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu protiv „nepoznatih učinilaca“, a američki zvaničnici u kontaktima s predstavnicima Srbije zahtevaju rešavanje ovog slučaja navodeći da nekažnjavanje odgovornih predstavlja teret za odnose SAD i Srbije.

Ili, Agron i Mehmet Bitići

Ambasada SAD je nedavno reagovala i na obeležavanje Dana žandarmerije u Novom Sadu, kada je Goranu Radosavljeviću Guriju, koji je na crnoj listi SAD upravo zbog slučaja Bitići, uručena plaketa u znak zahvalnosti. SAD su u više navrata ponovile stav da Radosavljević snosi krivicu za ubistvo braće Bitići, “bilo da je lično počinio zločin ili je naprosto imao komandnu odgovornost nad počiniocima".

U emisiji Insajder bez ograničenja - „Kolektivna amnezija"  možete pogledati sve važne informacije u vezi sa ovim slučajem. Ubistvo braće Bitići pokazuje kako počinioci zločina više od dve decenije uspevaju da izbegnu pravdi, kako brojni važni svedoci godinama ne prekidaju zaveru ćutanja, ali i kako na kraju, osim porodicama ubijenih, počinjeni zločini više nikome nisu važni.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.