Insajder bez ograničenja: Beograd na vodi

Svako pitanje o izgradnji Beograda na vodi, investitorima, ugovoru, donošenju posebnih zakona, izmenama generalnog plana, ekonomskoj računici za Srbiju - uglavnom je dovodilo do optužbi da je reč o kampanji koju vode strani plaćenici. Da nema ničega što nije jasno, da su politički protivnici spremni na zamenu teza jer je reč o nečemu najboljem za Beograd. Isto tako, svaki pokušaj da se objasni dobra strana ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi dovodi do upornog osporavanja onih koji od početka iznose brojne kritike. Od najboljeg do najštetnijeg ugovora za Srbiju - tvrdnje su koje su obeležile realizaciju ovog projekta.

Beograd na vodi, jun 2020. Foto: Srđan Ilić

U međusobnim optužbama izgubila se suština. Prema istraživanju novinara redakcije Insajder, postoje brojna pitanja koja do danas nisu razjašnjena. Šta je ono što Beograd i Srbija dobijaju od takvog ugovora, da li je reč o međudržavnom sporazumu ili komercijalnom ugovoru zbog kog Srbija čini brojne ustupke jednom stranom privatniku, kakav je istorijat firme koja gradi Beograd na vodi i da li uopšte Srbija ima razloga da veruje jednom čoveku za tako veliku investiciju? Koliko ulažu Srbija i Beograd, a koliko arapski investitor? Zašto je zbog arapskih investicija Beograd pretvoren u divlji zapad u kom su noću pod maskama nepoznate osobe rušile objekte na području budućeg Beograda na vodi?

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.