Insajder bez ograničenja o Stankoviću i Belivuku: Od huligana do osumnjičenog vođe kriminalnog klana

Informacije objavljene još 2016. u emisiji Insajder bez ograničenja “Jači od države” pokazale su da se nadležne institucije, uprkos brojnim obećanjima, povlače pred huliganima.

Aleksandar Stanković, Nenad Vučković i Veljko Belivuk

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk u to vreme osećali su se nedodoriljivi. Još tada su se čule sumnje o njihovoj vezi sa pojedincima iz državnih struktura.

O tome koliko su se osećali nedodirljivi svedoči činjenica da su pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure brutalno pretukli svesni da ih snimaju sigurnosne kamere.

Nekoliko meseci nakon incidenta ispred stadiona Partizana ubijen je Aleksandar Stanković u, po svemu sudeći, kriminalnom obračunu. Ispostavilo se da je Stanković godinama odlagao izdržavanje zatvorske kazne od pet godina i 10 meseci zbog trgovine drogom i posedovanja oružja. 

Nakon tog ubistva predstavnici države najavili su obračun sa kriminalnim klanovima. Mediji su spekulisali da iza ubistva Stankovića stoji kriminalni “škaljarski” klan” koji je u sukobu sa “kavačkim klanom”. Ubistvo Stankovića do danas nije rasvetljeno.

Vodeću poziciju u grupi na tribinama posle ubistva Stankovića preuzima Veljko Belivuk, koji se dovodi u vezu sa “kavačkim klanom”. Od februara 2021. Belivuk je i 20-tak njegovih saradnika uhapšeno je zbog sumnje za ubistva, iznude, otmice, trgovinu drogom.

Da postoji jasna veza između navijačkih grupa, koje se lako po potrebi pretvaraju u horde huligana, sa jedne strane i organizovanog kriminala sa druge strane- nadležnim institucijama poznato je godinama.

Do 2009. o tome niko nije smeo da govori. Nakon serijala Insajdera “(Ne) moć države” tu vezu više niko nije mogao da negira.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.