Insajder: Ćutanje države - odobravanje linča pojedinaca (VIDEO)

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević kaže za Insajder.net da država nema alat da reaguje na višemesečnu kampanju medija bliskih vlasti kojom se novinari, mediji i nevladine organizacija koje se finansiraju iz inostranih fondova etiketiraju kao strani plaćenici. 

U Srbiji je postala praksa da svi oni koji kritički izveštavaju o radu vlade automatski postaju predmet medijskog linča. Da je takvo zastrašivanje novinara narušavanje slobode medija, kao i da je proglašavanje pojedinica za agente stranih vlada kršenje pretpostavke nevinosti koju propisuje Zakon o javnom informisanju, Vukosavljević smatra „pojedinačnim ocenama“. Navodi da Ministarstvo za kulturu i informisanje reaguje u domenu svojih ovlašćenja, pre svega pozivima na kulturu javnog govora u medijima, na poštovanje zakona, etike i morala.

 

Ministar je ocenio i da je medijska sfera u Srbiji, kao i svuda na svetu, sfera varničenja, oštrih intonacija i ponekad nepristojnih i uvredljivih polemika koje, kako kaže, Ministarstvo obeshrabruje.

Vukosavljević o slobodi medija: Situacija nije odlična, ali je solidna

Na pitanje da li u Srbiji postoji sloboda medija, ministar je rekao da su propisi dobri, ali da u praksi situacija nije idealna.

„U normativnom smislu ima slobode medija, u faktičkom smislu, u pravom životu, nesumnjivo je da su u ad hok situacijama, manje-više brojnim, kako kad, te slobode ugrožene i naš je zadatak da na takve slučajeve ukazujemo. Situaciju ne ocenjujem idealnom, ne ocenjujem je ni odličnom, ocenjujem je solidnom. Ocenjujem je vrlo dobrom u pogledu propisa koji štite prava i slobode, ali je jedan izuzetak zabrinjavajuć, a kamoli kad ih ima više, a ponekad ih na žalost ima više“, rekao je Vukosavljević.

„Mi nismo odgovorni za svaki pojedinačni slučaj kada neki privatni medij vrši inkriminaciju. Te stvari se dokazuju na sudu po tužbama za klevetu, to su delikatne stvari. Nama je lako da ocenimo, konkretno ovim povodom, da nešto nije dobro, da nije u skladu s moralom, s opšte shvaćenom etikom, ali je to stvar vrednosnog suda“, navodi ministar.

Na konstataciju novinara Insajdera da u brojnim slučajevima Ministarstvo nije čak ni javno osudilo medijski linč, a nije reagovalo ni na kršenje Zakona o javnom informisanju, koji je u nadležnosti Ministarstva za kulturu i informisanje, Vukosavljević kaže da je generalni stav Ministarstva poznat.

„Ministarstvo neprestano poziva na kulturu javnog govora u medijma i na poštovanje zakona, etike i morala. Ali morate razumeti da u ovom slučaju Ministarstvo ima svoja ovlašćenja i granice ovlašćenja. Nema tog alata koji mi možemo da upotrebimo protiv nekog medija, pojedinog novinara ili urednika koji po našem mišljenju ne zadovoljava etičke standarde koje mi zagovaramo“.

Komentarišući učešće pojedinih predstavnika vladajuće koalicije u medijskom linču novinara koji kritički izveštavaju o radu Vlade, Vukosavljević je rekao da je to stvar individualnog vaspitanja i kulture govora političkih stranaka.

„Naša scena je prilično kontaminirana. I predstavnici vlasti i predstavnici opozicije ne biraju reči i ne vode računa o argumentima u političkoj borbi. Mi ne znamo šta tu može da se učini kada je reč o ovlašćenima koje Ministarstvo za informisanje ima u svojim rukama“.