Insajder debata o ustavnim izmenama, uticaju politike na pravosuđe

Srbiju čeka veliki posao na promeni najvažnijeg pravnog akta u zemlji o kojima će se građani izjašnjavati na reerendumu. Cilj ovih ustavih promena je veća nezavisnot pravosuđa, te da se smanji politizacija prilikom izbora sudija i tužilaca.

Pravosuđe, presuda, ilustracija

Nedavni reizbor Republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, koja je položila zakletvu za treći mandat, samo je pokazatelj koliko su promene neophodne. Za ovu najvažniju tužilačku funkciju Dolovac na kraju praktično nije imala protivkandidata, pošto su i oni koji su se prijavili ili odustajali ili su disklalifikovani. Tužilačka udruženja su upozoravala da ozbiljnih protivkandidata nema zbog način izbora tužioca.

Uprkos brojnim primerima, predstavnici vlasti tvrde da nema uticaja politike na pravosuđe i da će ustavne izmene značiti smanjenje prostora za uticaj politike prilikom izbora sudija i tužilaca, predstavnici struke navde primere političkog uticaja i upozoravaju da ga ustavne promene neće otkloniti već samo maskirati. 

O tome su u Insajder debati i danas aktuelne argumente razmenili sada bivša ministarka pravde i tužilac Goran Ilić.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.