Insajder dokument: (Ne)savršen zločin

Oliver Ivanović bio je jedan od lidera opozicije onim Srbima koji su činili vlast na severu Kosova. Za najveći deo građana Srbije postao je važan tek posle ubistva i to kao simbol nekažnjivosti zločina. Politički je na Kosovu margnalizovan 2014. godine kada je uhapšen pod sumnjom da je učestovao u ratnim zločinima na Kosovu. Tužilastvom i sudstvom tada upravlja EULEX kao deo misije EU. Optužnica EULEX-a protiv Ivanovića za mnoge je bila iznenađenje. Dok je bio u pritvoru za njegovo oslobađanje zalagali su pojedinci iz međunarodne zajednice, ali i predstavnici vlasti u Srbiji, iako politički nisu bili na istoj strani. Ivanović je tvrdio da nije umešan u ratne zločine i da će to dokazati. Sudski postupk prekinut je kada je ubijen 16.01.2018. godine.

Oliver Ivanović

Priština tvrdi da su ubice na srpskoj strani, Beograd da tragovi vode na albansku stranu. I u verziji Prištine, ali i Beograda, ima elemenata istine, brojnih činjenica ali ne i dovoljno za zaključak ko je ubica.

Odgovor na pitanje ko je imao najviše koristi od ubistva Ivanovića može se tražiti na više strana. Smetao je i Srbima koji vladaju severom Kosova, smetao je i Albancima. Činjenica je i da su organizovane kriminalne grupe Srba i Albanaca uspešno sarađivale i opstajale, šta god da se na Kosovu dešavalo. Svih ovih godina Oliver Ivanović je, prema istraživanju Insajdera, i o tome prikupljao dokaze.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.