Insajder na lokalu: Gradovima milioni bez kriterijuma i razloga

Samo tokom 2016 godine lokalnim samoupravama koje posluju na ivici bankrota iz budžetske rezerve dodeljeno je više od 2, 5 milijarde dinara. Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da se gubitaško i neodgovorno poslovanje pokriva novcem svih građana, a da za to ne postoje jasni kriterijumi.

Istovremeno, neodgovorno ponašanje čelnika lokalnih samouprava po pravilu prolazi nekaženjeno, a stanje se ne menja ni kada nezavisne institucije kao što je Državna revizorska institucija ili Fiskalni savet ukažu na probleme.

Umesto da se ogovorni procesuiraju ili smene, država već godinama problem rešava tako što vanredno iz budžeta svih građana Srbije pokriva troškove lokala, plate radnicima ili troškove za struju školama.

Ovakva davanja iz republičk budžetske rezerve koja bi trebalo da služi za slučaj elementarnih nepogoda su potpuno su netransparentna i neplanirana. Teško im je čak ući u trag. Jedino obrazloženje koje se daje javnosti kroz Službene glasnike je da se radi o „potrebi da se izvrše obaveze usled smanjenog obima prihoda budžeta pojedinih jedinica lokalne samouprave“.

„Ne postoji neki podatak da preuzmete ili da vidite transparentno koliko para i kome se daje“, ističe član fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Kako se navodi u nedavno objavljenom izveštaju Fiskalnog saveta  u prethodnih deset godina ova potpuno diskreciona podrška pojedinim opštinama i gradovima premašila je 100 miliona evra.

Tokom 2016. Niš je diobio 260 miliona dinara, Kragujevac 220 miliona miliona, Novi Sad 190 miliona, Jagodina 130 miliona, Zaječar 115 miliona, Bečej 106 miliona, Vranje 100 miliona evra.

„ Ono što može da se vidi golim okom je da su Kragujevac i Niš dobijali  budžetsku rezervu, mi to povezujemo sa problemima koji su ovi gradovi imali i imaju nezavidnu situaciju, nedostatak svežeg novca da se popune neke rupe, to može da se poveže sa tim. A sad zašto je Jagodina, Zrenjanin i neki drugi gradovi koje smo mi naveli, zašto su dobijali novac mi to ne možemo da procenimo“, objašnjava Vladimir Vučković

Jedan od razloga za nastanak ovoliko trošenje svih građana je u mnogome je vezano sa činjenicom da su lokalna javna preduzeća veliki teret u lokalnim samoupravama.

Ona su od 2000. do danas partijski plen, baza su za stranačko zapošljavanje, često sprovode javne nabavke na način suprotan zakonu, sredstva se kroz donacije ili različite ugovore odlivaju, pri čemu dobit imaju privatne firme ili pojedinci.

Kako su problemi ovakvih lokalnih javnih preduzeća postali trošak za sve građane gledajte u poslednjoj emisiji Insajder na lokalu – Javna preduzeća, tajne zloupotrebe. Emisija je na programu televizije N1 večeras u 21 sat, a u isto vreme uživo možete da je gledate na Insajderovoj Fejsbuk stranici. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.