Insajder o privatizaciji PKB-a: Prodaja (EMISIJA)

Zemljište koje je sada u vlasništvu Al Dahre nekada je bilo državno ali je zahvaljujući odlukama, sporazumima i zaključcima koje su donosili predstavnici vlasti u poslednjih deset godina, prebačeno na državni kombinat PKB a zatim prodato kao privatna imovina. Tako je zaobiđen zakon koji zabranjuje prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, pokazalo je istraživanje Insajdera.

Potpisivanje ugovora o prodaji PKB

Kroz postupak privatizacije PKB-a, kompanija Al Dahra je 2018. godine postala vlasnik blizu 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda. Al Dahra je zemljište kupila ispod cene, kao jedini ponuđač.

Manji deo tog zemljišta država će sada morati da otkupljuje za potrebe izgradnje auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Kako je umesto propalog kombinata sa dugovima prodata samo njegova najvrednija imovina, zbog čega je procena vrednosti PKB-a za samo dve godine pala za čak 100 miliona evra, kako je državni kombinat godinama uništavan i koliko bi zahvaljujući kupovini zemljišta PKB-a mogao da profitira investitor iz UAE pogledajte u serijalu Insajdera - "Prodaja".

 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.