Insajder saznaje: Procenjen gubitak voza s freskama veći od 20 miliona dinara godišnje

Voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica sever, koji bi sutra trebalo da počne da saobraća, predstavljaće novi trošak za građane Srbije. Kako saznaje Insajder, procene su da će država Srbija na ovoj liniji voza imati godišnji gubitak veći od 20 miliona dinara.

Polazak voza Beograd-Kosovska Mitrovica

Na pitanje novinara Insajdera preduzeću Srbija voz koliki su planirani troškovi i kakva je procena prihoda, iz ovog preduzeća su nas uputili na Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

“U toku su završne aktivnosti s predstavnicima Kancelarije za KiM, koje će definisati odredbe Ugovora. Za sve detaljnije informacije obratite se Kancelariji za KiM”, navodi se kratko u odgovoru.

Iz odgovora Srbija voza potvrđeno je praktično saznanje Insajdera da je upravo Kancelarija za KiM insistirala na uspostavljanju ove vozne linije. Na pitanje našeg novinara s kojim ciljem se insistira na tome, imajući u vidu da će vanredna linija predstavljati značajan trošak za građane jer prema procenama nadležnih službi nema dovoljno zainteresovanih putnika, direktor Kancelarije Marko Đurić danas nije želeo da odgovori. 

Unutrašnjost voza na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, koji je stigao iz Rusije, dekorisana je motivima srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu, rekao je Đurić. Reč je o fotografijama 23 freske iz crkava i manastira sa Kosova.
Na vozu će spolja biti srpska trobojka, nazivi svih manastira na Kosovu i Metohiji, kao i natpis “Kosovo je Srbija” na 21 svetskom jeziku.
Predviđena ruta voza je Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica i imaće status brzog voza.
Voz koji sutra polazi iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu prvi je na toj liniji posle dve decenije.

„Pozivam vas da dođete sutra u 08.30 na početak rada tog voza, gde ćemo govoriti više o toj temi“, rekao je Đurić.

On je ranije rekao da veruje da će među glavnim korisnicima voza biti studenti iz raznih delova Srbije, koji studiraju na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, a kojih, kako je rekao, ima 12.000.

Vozna linija uvodi se uprkos tome što već postoji više autobuskih linija, kojima putovanje traje znatno kraće, iako je karta skuplja. Osim toga, postoje i dva voza koja saobraćaju na liniji Kraljev-Kosovska Mitrovica, što je konstatovao i Đurić. Samim tim nije jasno zašto se uvodi još jedna linija, koja će morati da se finansira novcem svih građana.

Postavlja se i pitanje da li je svrsishodno finansirati voznu liniju, dok istovremeno nedostaju sredstva za rešavanje brojnih drugih problema s kojima se suočavaju Srbi koji žive na Kosovu.

Kontrola troškova za Kosovo i dalje nije uspostavljena

Dok se povećavaju troškovi iz budžeta, do danas niko nije odgovarao za brojne zloupotrebe otkrivene u serijalu Insajdera Patriotska pljačka, uprkos tome što je sva saznanja Insajdera potvrdio i Anketni odbor Skupštine Srbije. Iako je Anketni odbor završio izveštaj pre dve i po godine, taj izveštaj do danas nije usvojen, pa čak ni stavljen na dnevni red Skupštine Srbije.

Istraživanja Insajdera pokazala su da je od 2001. do 2014. na Kosovo odlazilo više stotina hiljada evra dnevno iz budžeta Srbije, pod izgovorom pomoći ugroženom srpskom stanovništvu. U nedostatku kontrole, rezultati ovih izdvajanja iz budžeta su brojne zloupotrebe i bogaćenje lokalnih moćnika na Kosovu, dok su Srbi u enklavama kojima je novac bio namenjen jedva preživljavali.

Činjenica da novac na Kosovo i dalje odlazi po različitim osnovama i iz budžeta različitih institucija i preduzeća, pokazuje da kontrola trošenja tih sredstava i dalje nije uspostavljena.

Na pitanje novinara Insajdera kako država danas može da garantuje da novac stiže do onih kojima je najpotrebniji, Đurić kaže da mnogo toga još ima da se uradi, ali da sada nema srpske sredine na KiM do koje ne stiže pomoć iz budžeta Srbije.

„Sada imate i najveći broj završenih stanova i pomoć koja zaista stiže do onih kojima je potrebna, više nego u prethodnom periodu. Sigurno da ima još mnogo toga što mora da se uradi na konsolidaciji naših institucija“, rekao je, između ostalog, Đurić.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.