Insajder serijal o prodaji PKB-a: Zaobilaženje zakona i neispunjena obećanja o povećanju proizvodnje

Prema najnovijem finansijskom izveštaju, kompanija Al Dahra registrovana u Srbiji, koja je 2018. godine kupila najveći deo imovine PKB-a, poslovala je 2020. godine sa gubitkom od oko 7 miliona evra.

Prodaja - PKB

Uprkos uveravanjima nadležnih da će Al Dahra povećati i unaprediti proizvodnju, podaci pokazuju da je tokom prethodne dve godine ova kompanija od prodaje robe i usluga prihodovala 6,5 milijardi dinara što je lošiji rezultat od onoga koji je u poslednje dve godine pre privatizacije ostvario državni PKB.

Podsetimo, ćerka firma kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata registrovana u Srbiji u oktobru 2018. godine kupila je najveći deo imovine PKB-a. Uprkos tvrdnjama da je cilj privatizacije  oporavak PKB-a, nje prodat ceo kombinat sa dugovima već samo imovine. Investitor, kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je preko ćerke firme registrovae u Srbiji postala tako vlasnik oko 17000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda, opreme, objekata i stada i to za 121 milion evra, iako je knjigovodstvena vrednost ove imovine iznosila 227 miliona evra.

https://insajder.net/sr/sajt/tema/14825/Al-Dahra-na-osnovu-razlike-izme%C4%91u-pla%C4%87ene-i-fer-vrednosti-imovine-PKB-a-zaradila-1063-miliona-evra-(VIDEO).htm

Kako je ranije objavio Insajder, finansijski izveštaji Al Dahre pokazuju da je ova kompanija samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti imovine PKB-a zaradila 106,3 miliona evra.

Istraživanje Insajdera pokazalo je i da je, prema nedavno objavljenom nacrtu Prostornog plana planiranog autoputa od Beograda do Zrenjanina planirano da deonica te saobraćajnice prolazi kroz desetine parcela koje je u postupku privatizacije PKB-a kupila kompanija Al Dahra. To znači da će zbog izgradnje tog dela autoputa država morati da po tržišnoj vrednosti otkupljuje zemljište koje je pre samo tri godine prodala arapskoj kompaniji ispod cene, kao imovinu propalog kombinata.

Na koji način je zemljište prodato kompaniji iz UAE imajući u vidu da je prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta zabranjena zakonom, zašto je obezvređena imovina kombinata i kako je sproveden tender za privatizaciju PKB-a pogledajte serijalu Insajdera “Prodaja”.

 
 
 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.